خطر جنگ هسته ای چقدر جدی ست؟

 


وکس:هنگامی که ولادیمیر پوتین، تهاجم خود را به اوکراین در روز 24 فوریه اعلام کرد، گفت مهم نیست چه کسی سعی کند برابر ما بایستد یا تهدیدی برای کشورمان و مردم ما ایجاد کند. آنان باید بدانند که روسیه واکنش فوری نشان خواهد داد و عواقب واکنش روسیه آن چنان خواهد بود که شما هرگز در کل تاریخ ندیده اید."
به نظر می‌رسد که بخش از سخنرانی او به این معنای ست که روسیه امروز یکی از قوی‌ترین کشورهای هسته‌ای است ." هانس کریستنسن, رئیس پروژه اطلاعات هسته‌ای در فدراسیون دانشمندان آمریکایی , گفت : " به عنوان توجیهی برای این تهاجم , پوتین ادعاهای بی‌اساس مبنی بر این که اوکراین در مسیر ساخت زرادخانه هسته‌ای ست را نیز مطرح کرده‌است ."
نیروی تهاجم روسیه به طور کامل بر سلاح‌های متعارف مجهز شده‌است. تانک‌هایی که در بزرگراه‌ها می بینید ،هواپیما و  کشتی های که  در بندر اودسا پهلو می گیرند.
با این حال ، اظهارات پوتین حاکی از این بود که سلاح‌های هسته‌ای فقط متعلق به غول های ادوار گذشته نیستند ، بلکه یک بخش کلیدی از نظم امنیتی هستند که پس از پایان جنگ جهانی دوم ظاهر شده اند . با آماری که هانس کریستنسن ارائه می دهد، روسیه در حدود ۶،۰۰۰ سلاح هسته‌ای و ایالات‌متحده در حدود ۵،۵۰۰ سلاح در اختیار دارد. هر کدام از این دو زرادخانه هسته‌ای به آن اندازه بزرگ ند که به تنهایی می توانند میلیاردها نفر را به کام مرگ بفرستند، اما همچنین می‌تواند به عنوان یک عامل بازدارنده در برابر حمله عمل کنند .
در دهه های اخیر، نظم هسته ای نسبتا پایدار باقی مانده است. هفت کشور دیگر که سلاح های هسته ای و دارای زرادخانه های بسیار کوچکترتری هستند شناخته شده اند. اکثر کشورهای جهان به معاهده ای درباره عدم تکثیر سلاح های هسته ای ان تی پی  پیوسته اند. پیمانی که توسعه سلاح های هسته ای را محدود می کند. ما از سه کارشناس درباره کنترل تسلیحات هسته ای و در مورد خطرات حال و حاضر جهان و آنچه که ما ممکن است بتوانیم انجام دهیم پرسیده ایم......
در حالی که اظهارات پوتین قطعا باعث نگرانی شده به ویژه از آنجایی که این کشور بزرگترین عملیات نظامی در اروپا را از زمان جنگ جهانی دوم آغاز کرده است. محققانی که با این نشریه صحبت کردند، گفتند که درگیری هسته ای هنوز بعید است. متیو بان، استاد مدرسه دانشگاه هاروارد کندی و مشاور سابق رئیس جمهور بیل کلینتون، گفت: 'من فکر می کنم عملا هیچ شانسی برای استفاده از سلاح های هسته ای در اوضاع اوکراین وجود ندارد....
تقریبا ۶۰۰۰ کلاهک جنگی روسیه این کشور را به کشوری با بزرگترین زرادخانه هسته‌ای تبدیل کرده است. کریستنسن گفت که بیش‌تر این کلاهک‌ها در انبار‌ها هستند و تنها حدود ۱۶۰۰ کلاهک به عنوان سلاح‌های زمینی، دریایی و هوایی مستقر شده اند مانند موشک‌هایی در سیلو‌ها یا بمب‌هایی که توسط هواپیما پرتاب می‌شوند.
زمانی که اتحاد جماهیر شوروی در پایان جنگ سرد از هم فروپاشید سلاح‌های هسته‌ای در خاک اوکراین باقی مانده بود، اما اوکراین آن تسلیحات را به روسیه بازگرداند.
کشور‌هایی که دارای تسلیحات هسته‌ای هستند عبارتند از روسیه، آمریکا، چین، فرانسه، بریتانیا، پاکستان، هند، اسرائیل و کره شمالی. این شامل تمامی اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد و سه عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی می‌شود که در چند دهه گذشته برای نوسازی تسلیحات هسته‌ای خود تلاش کرده اند.
تعداد کل تسلیحات از پایان جنگ سرد حدود ۸۰ درصد کاهش یافته است و از ۷۰۳۰۰ در سال ۱۹۸۶ به ۱۲۷۰۰ در اوایل سال ۲۰۲۲ میلادی رسیده است.
این میزان از تسلیحات هسته‌ای هنوز تعداد زیادی محسوب می‌شوند. کریستنسن می‌گوید: "اگر از مقام‌های روس خواسته شود دور یک میز بنشینند و به طور کامل بررسی کنند که چه تعداد تسلیحات هسته‌ای تاکتیکی صرفا بر اساس منطق واقعی و استراتژیک نیاز دارند من گمان می‌کنم که این تعداد تسلیحات به سرعت به به میزانی بسیار کم‌تر از آن چه امروز وجود دارد کاهش خواهند یافت".....


منبع و ادامه :وکس

نظرات

پست‌های پرطرفدار