نا آرامی های ایران، گلوله برفی که ممکن است به بهمن بزرگی بدل شود!
سکیوریتی پالسی: در هفتههای گذشته منابع اطلاعاتی مختلفی در اسرائیل به طور عمومی بیان کردند که تحولات ایران را جدی ارزیابی میکنند، چنین تحولاتی شاید حتی رفتار رژیم را از اساس تغییر دهد، اما در نهایت، این منابع اطلاعاتی «رژیم را در خطر نمیبینند».این ارزیابی اسرائیل به دنبال مشورت با ایالات متحده مبنی بر اینکه معتقد نیست رژیم ایران سقوط کند، بیان می شود. ویلیام برنز، مدیر سیا، در جریان مصاحبه آخر هفته خود با جودی وودراف، خبرنگار PBS، علناً تأیید کرد که این واقعاً ارزیابی ایالات متحده است. مدیر اطلاعات ملی، افزود: "ما چنین درکی نداریم یعنی این که رژیم این تحولات را تهدیدی قریب الوقوع برای ثبات و اثر خود نمی داند."
دلایل دستیابی به چنین نتیجه بدبینانه ای نسبت به تغییر رژیم از سوی اطلاعات اسراییل، مشابه دلایلی است که سازمان های اطلاعاتی و دولتی ایالات متحده بیان می کنند: فقدان رهبری متمرکز اپوزیسیون، کمبود بودجه و فقدان ریزش نیروهای داخلی رژیم. آنان باور دارند که یک انقلاب برای موفقیت به چنین شرایطی نیاز دارد. بنابراین به نظر میرسد که ارزیابی اسرائیل نشاندهنده تمایل فزاینده این کشور به نزدیکی و تن در دادن به ارزیابی های آمریکا در منطقه است.
جدای از ماهیت نسبتاً غیرعادی چنین ارزیابیهای اطلاعاتی ، این اظهارات و ارزیابی های اسرائیل و ایالات متحده برای روحیه ایرانیهای که در برابر رژیم هستند تضعیفکننده است، اما در آن سو اعتماد به نفس غیرضروری به رژیم ایران میدهد و تا اندازه ای پتانسیل نزدیکی ایران و اسرائیل را پس از سرنگونی رژیم آیتالله ها تضغیف میکند.....
اگرچه مقامات اطلاعاتی ایالات متحده و اسرائیل اذعان دارند که به نظر میرسد طغیان سراسری در بین همه اقشار جامعه ایران وجود دارد و ایرانیها شجاعت غیر قابل درکی در حمله به نیروهای رژیم و تداوم شورش نشان میدهند، اما ارزیابی اطلاعات اسرائیل و آمریکا کماکان این است که رژیم با «تهدید فوری» برای بقای خود مواجه نیست، زیرا آنها معتقدند در نهایت استراتژی سرکوب رژیم موثر است و رژیم هنوز از تمامی ابزار سرکوب و وحشیگری خود استفاده نکرده است.
یک منبع اطلاعاتی اسرائیل میگوید: «تغییر عمیقی که ایران دستخوش آن می شود لزوماً منجر به انقلاب و تغییر رژیم نخواهد شد. در حال حاضر، ما شاهد وقوع چنین رخدادی در آینده قابل پیشبینی نیستیم... رژیم هنوز ابزارهای زیادی برای دفاع از خود دارد...»
ه تلاش قاطع دولتهای غربی و کارزاری هماهنگ برای تحریمهای فزاینده به همراه موجی از اعتصابهای گسترده در ایران میتواند به راحتی یک «گلوله برف را به بهمن» تبدیل کند. اگر دولتهای خارجی همه داراییهای مسدودشده ایران را به دست اپوزیسیون بسپارند چه اتفاقی خواهد افتاد؟
با این حال، انقلابها فقط به این دلیل که ناامیدی گسترده وجود دارد بهطور خودکار اتفاق نمیافتند. همانگونه که سوابق تاریخی انقلاب ها نشان میدهد، روابط نیروها هم به خودی خود تعیینکننده نیست و واضح است که عامل دیگری در کار است که ساختارهای اطلاعاتی ایالات متحده و اسرائیل به آن توجه ندارند. ورمسر و همکارانش میپرسند اما این عامل ناملموسی که به نظر میرسد در این جا کار میکند و با این قاطعیت به اپوزیسیون اعتماد میبخشد، اما تحلیلگران حرفهای دولتهای غربی کاملاً از آن غافل هستند، چیست؟....
نظرات
ارسال یک نظر