ایران در حالیکه در خاورمیانه ترس می پراکند، اما رژیم از درون می پوسید!
اکونومیست: نتایج آخرین انتخابات شاه یک پیروزی کامل بود. حزب او تمامی 268 کرسی را به دست آورد و به طور رسمی، نزدیک به نیمی از رای دهندگان در سال 1975 در رای گیری شرکت کردند. اما زمانی که انقلاب سال 1979 فوران کرد، حزب او از میان رفت. انتخابات اخیر مجلس و مجلس خبرگان ایران که مقام رهبری را انتخاب می کنند، ویژگی های مشابهی دارد. برخلاف نظرسنجیهای قبلی، زمانی که اصول گرایان و اصلاحطلبان میتوانستند در انتخابات شرکت کنند، همه تندروهای سرسخت، از جمله رئیسجمهور سابق، حسن روحانی، رد صلاحیت شدهاند. از این رو وفاداران به انقلاب هیئت مدیره مجلس را قبضه خواهند کرد.
اما همانطور که رژیم اصلاح طلبان را پاکسازی می کند، تا هسته درونی اش کوچک تر شود، در عطش انحصار قدرت، دولت را از درون تهی می کند. ایران که زمانی ترکیبی از تئوکراسی و دموکراسی بود، اینک در حال تبدیل شدن به یک دیکتاتوری مطلق با پایگاهی متزلزل است. گروه های خودسر به طور فزایندهای بر پارلمان غلبه میکنند و جایگاه پارلمان را تا مرز یک قهوه خانه تقلیل میدهند. غیرموثر ، ناکارامد و وراج. یک نظرسنجی اخیر دولتی که به سرویس بیبیسی فارسی درز کرده ، میران حمایت سرکوب شدگان را از دینسالاران نشان میدهد. بر اساس این نظرسنجی، حمایت از جدایی دین و دولت از 31 درصد در سال 2015 به 73 درصد در حال حاضر افزایش یافته است.
پیشتر آخوندها برای به دست آوردن رأی تلاش می کردند. اما اکنون عدم محبوبیت شان آنقدر اذیت شان نمی کند. کمپین انتخاباتی اخیر ایران از سال 1979 کمرنگترین کمپین انتخاباتی بود. بر اساس نظرسنجی صدا و سیما، بیش از نیمی از مردم ایران از تاریخ برگزاری انتخابات اطلاعی ندارند. انتظار می رود بسیاری نیز آن را تحریم کنند. رژیم به دلیل ترس از شکست، به خبرنگاران خارجی روادید نداده است. سال گذشته دولت به جای فرونشاندن خشم مردم، تظاهرکنندگانی را که در سال 2022 تظاهرات کرده بودند، اعدام کرد. آهنگ محبوب «زمان عجیب» از علیرضا قربانی می گوید: «کسی که شب در می زند، آمده تا نور را بکشد».
روحانیون در مواجهه با نافرمانی مدنی، به حوزه های علمیه برمی گردند. یک بازدیدکننده ایرانی از بریتانیا با تعجب خاطر نشان میکند در متروی لندن حجابهای بیشتری نسبت به تهران وجود دارد. در تهران این بی حجابی آنقدر مصممانه سربرآورده که برخی آن را با سال های آخر حکومت شاه مقایسه می کنند، زمانی که زنان در سرپیچی از ممنوعیت شاه، حجاب بر سر می کردند. یاسر میردامادی، روحانی ناراضی در شمال انگلیس میگوید: «نظام شاه در پایان رژیمش، از نظر فرهنگی ورشکسته بود و دیگر نمی توانست مردم را کنترل کند.....
نظرات
ارسال یک نظر