خطرات مذاکرات ایران و آمریکا
نشنال اینترست: از هنگام اعلام غیرمنتظره دونالد ترامپ، در دفتر بیضی شکل کارش ،مبنی بر برگزاری مذاکرات با ایران در عمان، بدبینان به دیپلماسی در دو سوی اقیانوس اطلس طیف وسیعی از سناریوها، از بد تا بدتر و حتی تا آخرالزمانی، را توصیف کردند و برشمرده اند .
منتقدان هشدار میدهند که حتی شروع گفتگو میتواند نتیجه ای معکوس در برداشته باشد. مذاکرات میتواند تهران را جسورتر کند یا به سپاه پاسداران اجازه دهد تا اقدامات مخفیانهای بر علیه ایالات متحده انجام دهد. همچنین پیامدهای احتمالی یک مذاکره ناموفق نیز مهم و قابل توجه است که نباید از نظر دور داشت. احتمال حملات نظامی برعلیه تأسیسات هستهای و اهداف نظامی ایران ممکن است کاهش یافته باشد، اما این گزینه همچنان در محدوده احتمال نزدیک به صفر باقی مانده است. افزایش اخیر حضور نیروهای آمریکایی در سراسر منطقه - از جمله افزایش فعالیت در پایگاه دیگو گارسیا - تأکید میکند که گزینه نظامی به هیچ وجه کنار گذاشته نشده است.
ایرانیها از موضع ضعف غیرقابل انکاری وارد این دور از مذاکرات میشوند. تهاجم نظامی چند جبههای اسرائیل از زمان حملات ۷ اکتبر، به طور سیستماتیک هم قدرت نمادین گروههای نیابتی وابسته به ایران در منطقه، مانند حماس و حزبالله، و هم تواناییهای حمله نظامی و داراییهای مادی آنها را کاهش داده است. حوثیها در یمن نیز تحت حملات هوایی شدید قرار دارند. اینها تنها جدیدترین خسارات وارده به جبهه ایران هستند. ایران در سال ۲۰۲۰، زمانی که یک حمله پهپادی ایالات متحده، قاسم سلیمانی، فرمانده ارشد سپاه پاسداران، را در فرودگاه بغداد به قتل رساند، نیز متحمل شکست بزرگی شد.
تغییرت منطقهای نیز از سال ۲۰۱۵، زمانی که برجام در دولت اوباما مورد توافق قرار گرفت، به طرز چشمگیری قابل مشاهده است. آشتی عربستان و ایران که در مارس ۲۰۲۳ با میانجیگری چین حاصل شد، لحظهای سرنوشتساز بود که مسیرهای دیپلماتیک جدیدی را برای منطقه گشود و محرک اصلی تنشزدایی بود. تهران با موافقت با مذاکره با واشنگتن (صرف نظر از ظرافتهای قالب مستقیم یا غیرمستقیم)، سرانجام با این واقعیت جدید کنار میآید.
اما در حالی که دکترین دفاع رو به جلوی ایران، که متکی بر قابلیتهای نظامی نامتقارن است که از طریق شبکهای از نیروهای نیابتی منطقهای اعمال میشود، تضعیف شده است، ایران قابلیتهای نظامی متعارف قابل توجهی را حفظ کرده است. برنامه موشکهای بالستیک و نیروی دریایی آن توانایی ایجاد اختلال در خلیج فارس را حفظ کردهاند. ایران ممکن است شکست خورده باشد اما از صحنه خارج نشده باشد....
نظرات
ارسال یک نظر