عملكرد ۱۰۰ روزه‌ دولت بایدن

 

 

  

 

فارین پالسی:شعار رئیس جمهور جو بایدن در سیاست خارجی بازگشت آمریکا  ست و او تلاش کرد وقت را از دست ندهد. شاید شلوغ ترین شروع یک دولت جدید از زمان رونالد ریگان در سال 1981 را دولت بایدن و تیم امنیت ملی جدید او داشت. دولت بایدن با بازگشت به نهادهای جهانی و انتقاد از رژیم های استبدادی  شروع کرد. دولت بایدن به سرعت اقدام به لغو ممنوعیت‌های مهاجرتی دونالد ترامپ کرد و برای واکسیناسیون در کشورهای فقیر کمک مالی اختصاص دهد. او تمام این گام‌های اولیه را در حالی برداشت که اولین انتقال قدرت خشونت‌آمیز را در تاریخ ایالات متحده را نیز در برابر خود داشت . با گذشت 100 روز از ریاست‌جمهوری بایدن، فارن‌پالسی عملکرد بایدن را در نظرسنجی از کارشناسان مورد بررسی قرار داده است.

در سراسر جهان، بایدن با موجی از حسن نیت روبرو می شود. پس از پیروزی وی در انتخابات، به عنوان مثال 79 درصد از آلمانی ها گفتند که او به او اعتماد دارند. آلمانی ها گفتند که او کارهای درست را در امور جهانی انجام دهد .در مقایسه درباره  دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا این آمار  10 درصد تنها چند ماه قبل بود.

گویی ترامپ فراموش شده است و نه فقط به این دلیل که توییتر صدای بلندگو را از او گرفته است. بلکه شرایط سیاسی جهان است وقتی که رهبری دوباره به واشنگتن می رود متحدان قدیمی و شرکای جدیدی دارند چشم به رهبر جدید دارند.  چین، نظم جهانی حاکم بر غرب را در تعداد بیشتری از جبهه ها به چالش می کشد. در سرتاسر جهان دموکراتیک، پوپولیست های خشمگین همچنان به تحرک خود ادامه می دهند .

روسیه: درگیری، بازدارندگی، مذاکره
مایکل مک‌فال، سفیر سابق آمریكا در روسیه
بایدن در اولین تماس خود با ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه چارچوب دولت خود در قبال روسیه را مشخص كرد: پیشرفت در زمینه كنترل تسلیحات، تأکید مجدد بر حمایت از اوكراین، افزایش نگرانی درباره جاسوسی و خرابکاری‌های سایبری، حمایت روسیه از حمله به نظامیان آمریکایی در افغانستان، دخالت در انتخابات ریاست‌جمهوری سال 2020 ایالات متحده و مسمومیت الکسی ناوالنی مخالف سرشناس پوتین.
به عبارت دیگر، در جایی که منافع با هم تداخل دارند، با کرملین درگیر شوید، از سیاست بازدارندگی در قبال سیاست‌های جنگ‌طلبانه پوتین استفاده کنید و نقض حقوق بشر در روسیه را مورد اشاره آشکار قرار دهید. رویکردی بی عیب و نقص.
تیم بایدن خیلی زود دست به کار شد و در گام اول پیمان جدید استارت برای کنترل تسلیحات را برای پنج سال تمدید کرد، برخی از مقام‌های روسی را که در مسمومیت و دستگیری ناوالنی نقش داشتند، مورد تحریم قرار داد، از جمله «ایهور کلومواسکی» الیگارش اوکراینی طرفدار حکومت روسیه و همچنین تعهد ایالات متحده به روابط عمیق‌تر با ناتو را هم مورد تأکید قرار داد. بایدن در واکنش به حمله سایبری «سولار ویندز» به نهادهای فدرال آمریکا و دخالت روسیه در انتخابات ریاست‌جمهوری سال 2020 ایالات متحده هم تحریم‌های جدیدی را علیه مسکو اعمال کرده و چند دیپلمات روسی را هم اخراج کرده است.

 خاورمیانه: دستاورد به شرط خسارت
مینا العروبی، سردبیر نشریه نشنال
بایدن می‌گوید «آمریکا بازگشته است»، اما در خاورمیانه هنوز مشخص نیست این بازگشت دقیقا به چه معناست. بایدن به عنوان نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری وعده داد که بازگشت به توافق هسته‌ای با ایران را در اولویت برنامه‌های خاورمیانه‌ای خود قرار می‌دهد. او به عنوان رئیس‌جمهور اقدامات درخور توجهی برای احیای این توافق یا مهار ایران انجام نداده است. تهران موقعیت خود را بهبود بخشیده و از جمله با شروع مجدد غنی‌سازی اورانیوم، کار را برای توافق مجدد دشوارتر کرده است.
علاوه بر این، گروه‌های تندرو فعالیت‌های خود را در سراسر منطقه افزایش داده‌اند، از موشک‌باران حوثی‌ها به عربستان سعودی گرفته تا حمله به پرسنل و منافع ایالات متحده در عراق. در این مدت از واشنگتن جز حرف چیزی ندیدیم. در این میان فقط یك استثنا در 25 فوریه 2021 رقم خورد. حمله به یک پایگاه نظامی در سوریه؛ این اقدام هم در واقع یک واکنش بود و نمی‌توان آن را خط‌مشی دولت جدید ایالات متحده دانست.

منبع و ادامه :فارین پالسی

 

نظرات

پست‌های پرطرفدار