اسرائیل و ایران ایالات متحده را به سمت درگیری می کشانند
فارین افرز:ااسرائیل و ایران هنوز در آستانه یک درگیری یا جنگ تمام عیار نیستند و پیشرفت مداوم در مذاکرات هسته ای ایران در وین احتمالاً مانع از این خواهد شد. البته چنانچه اسرائیل برآورد کند که تلاش برای تضعیف توافق پیش رو ایران و آمریکا، هزینه بسیار زیادی در روابط اسرائیل با واشنگتن دارد از آن پرهیز خواهد کرد. اما در واقع عواملی که ممکن است سبب ایجاد درگیری تمام عیاری بین دو کشور شوند هم اکنون به طور ترسناکی در کنار هم قرار دارند .
انفجار 11 آوریل در تأسیسات هسته ای نطنز - که احتمال می رود کار اسرائیل باشد - ادامه جنگ در سایه بر سر برنامه هسته ای ایران بود. در پاسخ به این حمله، ایران ظرفیت غنی سازی خود را افزایش داد. یک موشک سوری به اشتباه در 22 دسامبر در نزدیکی دیمونا در اسرائیل فرود آمد و اسرائیل به محل پرتاب موشک در سوریه حمله کرد. چنین زنجیره هایی از وقایع، حتی به صورت ناخواسته، منجر به تشدید درگیری می شوند.
دولت بایدن، که به وضوح درگیر بهبود سیاست داخلی خود است، قصد خویش را برای ورود مجدد به توافق هسته ای 2015 ایران ابراز کرده است اما به نظر می رسد عجله خاصی برای این کار ندارد. با این وجود، بدون دیپلماسی آمریکا که می تواند اسرائیل و ایران را مهار کند، دولت بایدن به راحتی ممکن است به دام یک درگیری بیافتد و این را نه می خواهد و نه به آن احتیاج دارد. این درگیری ناخواسته اولویت های واقعی و داخل آمریکا را نیز تضعیف می کند.....
آوریل هینز مدیر اطلاعات ملی دولت بایدن در کنفرانسی در ۱۴ آپریل ، ایران را به عنوان یکی از چهار تهدید اصلی ایالات متحده معرفی کرد. وی خاطرنشان کرد ، "ما انتظار داریم که ایران ریسک هایی را انجام دهد که می تواند تنش ها را تشدید کرده و منافع آمریکا و متحدان را در سال آینده تهدید کند." این ارزیابی تا حدی ناشی از ناامیدی های روزافزون ایران در داخل و خارج از کشور است. تحریم ها اقتصاد ایران را ویران کرده است. موارد ابتلا به کووید ۱۹ در حال افزایش است. رویکرد حداکثری ایران – که خواستار حذف کلیه تحریم های ایالات متحده از جمله تحریم های برجامی شده، در حالی که از تعامل مستقیم با واشنگتن امتناع می ورزد – امکان لغو تحریم ها دشوار ساخته است.تا به امروز ، تهران در پاسخ به حملات ایالات متحده و اسرائیل، از جمله ترور دانشمند برجسته ایرانی و خرابکاری در سایت های هسته ای ایران، کاملاً ریسک پذیر بوده است. اما این وضعیت می تواند تغییر کند.
تصمیم ایران برای شروع غنی سازی اورانیوم با ۶۰ درصد به وضوح نشان می دهد که این کشور توانایی و ظرفیت غنی سازی به ۹۰درصد را نیز دارا است که می تواند برای تولید سلاح استفاده شود. واقعیت این قابلیت به هیچ وجه بیانگر این نیست که تهران می تواند بلافاصله بمبی بسازد یا حتی تصمیم به انجام آن گرفته است. اما اگر مذاکرات با شکست روبرو شود ، ایران با تولید سانتریفیوژهای پیشرفته به تولید مواد شکاف پذیر کافی برای سلاح هسته ای ادامه خواهد داد. دولت اسرائیل هشدارهای جدی داده است که بازگشت به توافق هسته ای بدون تغییر غیرقابل تحمل است. اگر ایالات متحده و ایران به شرایط انطباق کامل بازگردند، ممکن است تنش ها افزایش یابد. اسرائیل دیر یا زود و با احتمال زیاد و با توسل به نیروی نظامی شانسش را برای جلوگیری ایران از سلاح اتمی امتحان خواهد کرد؛ سلاح هایی که در نتیجه غنی سازی تولید می شوندـ ایالات متحده نیز در همین راستا به این درگیری کشیده می شود.
نظرات
ارسال یک نظر