آیا وزیر خارجه جدید ایران ، می تواند توافق هسته ای را نجات می دهد؟
نشنال اینترست:محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران به زودی پست خود را ترک می کند. آیا جانشین او می تواند شکاف دیپلماتیک باقی مانده را در غیاب او را پر کند؟رئیس جمهور جدید ایران ، ابراهیم رئیسی که در 3 آگوست 2021 سکان قدرت بر در دست گرفت ، از شاگردان و دست بوسان رهبری ست . او اعضای کابینه خود از جمله جانشین محمد جواد ظریف را انتخاب کرده است. وزیر خارجه قبلی ایران ، پس از شکست در احیای توافق هسته ای ایران یا همان برجام اعتماد رژیم را نسبت به خود دست داده است.
رسانه های ایرانی هفته ها در مورد افرادی که ممکن است به عنوان وزیر خارجه منصوب شوند ، گمانه زنی کردند، نام هایی مانند علی باقری کنی ، معاون امور بین الملل قوه قضائیه ، حسین امیرعبداللهیان ، رئیس پارلمان ایران ، مهدی صفری ، فرستاده ویژه سابق در دریای خزر ، و معاون شورای امنیت ملی علی حسینی تاش در میان بود.
در ماه ژوئن ، باقری کنی که از خانواده ای با نفوذ است و برادرش داماد علی خامنه ای رهبر عالی کشور است ، برای هماهنگی های لازم در روند انتقال امور وزارت امور خارجه از طرف رئیسی منصوب شد . باقری کنی، دیپلمات اصولگرا محافظه کار که به عنوان مذاکره کننده ارشد در مذاکرات ایران و غرب در دولت محمود احمدی نژاد رئیس جمهور سابق فعالیت می کرد ، همچنین در جلسات دیپلماتیک مانند دیدار رئیسی با وزیر خارجه هند در تهران در 7 ژوئیه در کنار ظریف ظاهر شد.
رسانه های ایرانی او را مطلوب ترین نامزد برای اداره وزارت امور خارجه در دولت رئیسی می دانند. او منتقد توافق هسته ای یعنی برجام است ،بنابراین انتخاب باقری کنی پیام واضحی برای غرب دارد بدین معنی که دولت بعدی ایران مذاکرات را با نگرشی متفاوت از سر خواهد گرفت.
با این حال , عبداللهیان به جای علی باقری کنی در جلسات دیپلماتیک , مانند نشست بین رئیسی و وزیر امور خارجه بوسنی ظاهر شده بود . همچنین , او در ردیف اول در مراسم افتتاحیه ریاستجمهوری نشسته بود . امروز , آژانسهای خبری ایران گزارش دادند که او انتخاب قطعی برای جایگاه وزیر امور خارجه است .
عبداللهیان, که پنجاه و هفت ساله است, معاون سابق وزیر خارجه در امور اعراب و کشورهای آفریقایی بین سال های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ بود . او در حال حاضر دستیار ویژه سخنگوی مجلس ایران است . برخلاف باقری کنی که به زبان خارجی مسلط نیست , عبداللهیان هم به انگلیسی و هم عربی مسلط است . همچنین , حمایت محافظهکاران ایران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در پشت سر خود دارد . علاوه بر این , او عضو تیم مذاکرات ایران در تهیه توافقنامه همکاری بیست و پنج ساله با چین بود. در سال ۲۰۱۵ , زمانی که ظریف عبداللهیان را از جایگاه خود در وزارت خارجه اخراج کرد , رسانههای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ظریف را به دلیل تصمیمش سرزنش کردند و اظهار داشتند که این دیپلمات انقلابی به درخواست برخی کشورهای خارجی برکنار شدهاست. آنان می گفتند عبداللهیان از محور مقاومت ایران در خاور میانه حمایت کردهاست .
عبداللهیان در پاسخ به سوالی در مورد روابط ایران و آمریکا در ماه ژوئن به سی ان ان گفت : " ایالاتمتحده همواره این فرصت را از دست داده و این وضعیت بیشتر به رفتار طرف آمریکایی بستگی دارد , به خصوص آنجا که آمریکا باید درباره نوع و چگونگی این رابطه تصمیم بگیرد.او با ژستی مصالحه گرانه، به طور روشن به توافق هسته ای و رابطه با آمریکا نتاخت.
عبداللهیان گفت :صحبت با ایالات متحده هرگز ممنوع نبوده است. دو طرف بارها درباره برنامه هسته ای ایران در سطح وزرای خارجه خود و همینطور سه دور مذاکره در بغداد که من هم در آن شرکت داشتهام مذاکره کردهاند .مشکل زورگویی ، جنایات و اقدامات نادرست آمریکا است. عبداللهیان سه سال پیش در توئیتی نوشت: زمان مناسب و اقتدار دو ستون هرگونه مذاکره دیپلماتیک هستند.....
نظرات
ارسال یک نظر