ایران و طالبان: دوستان فوری یا دشمنان سرسخت!

نشنال اینترست:جنگجویان طالبان هفته گذشته پایتخت افغانستان را در میان  وحشت و هرج و مرج تصرف کردند و با سرعت حیرت انگیزی به به جایگاه قدرت در کابل دست یافتند . شکست ایالات متحده در دستیابی به اهداف خود و ظهور دوباره طالبان در افغانستان مشهود است ، اما اینکه آیا آنها برای ایران یک چالش یا فرصت محسوب می شوند هنوز مشخص نیست.

در گام نخست باید توجه داشت که پیروزی طالبان می تواند تهدیدی جدی برای امنیت ملی ایران باشد. اصول اصلی دکترین ایدئولوژیک طالبان بر وهابیت متمرکز است - ایدئولوژی رادیکال سنی که به طور ذاتی ضد شیعه است. ظهور مجدد طالبان به احتمال زیاد طیف وسیعی از چالش ها را برای امنیت ملی ایران ایجاد خواهد کرد. این چالش ها شامل تقویت فرقه گرایان و جنبش های تجزیه طلب در ایران است.

نکته دوم ، سیاست فشار حداکثری دونالد ترامپ بر ایران ، سبب تقویت استراتژی با عنوان محوریت شرق در میان نخبگان ایرانی شده است. چنین استراتژی تنها به معنای گسترش روابط با قدرت های شرق یعنی روسیه و چین است. مطمئناً برخی تحلیلگران معتقدند که یکی از اهداف خروج ناگهانی ایالات متحده از افغانستان ایجاد چالش های امنیتی برای روسیه ، ایران و چین است.

سوم آنکه ، در دوران دولت ترامپ ، عربستان سعودی و اسرائیل جبهه ای متحد در واقع علیه ایران تشکیل دادند. در نتیجه ، ایالات متحده ، عربستان سعودی و اسرائیل همکاری های امنیتی سیاسی خود را گسترش و هر کاری که ممکن بود برعلیه ایران انجام دادند ، از جمله برهم زدن برجام. همین ائتلاف نیز می تواند از طالبان به عنوان ابزاری برعلیه ایران استفاده کند که مورد حمایت و حمایت ایالات متحده هم خواهد بود.

در پله چهارم این واقعیت قرار دارد که صدها هزار افغان پس از حمله شوروی در اوایل دهه 1980 به ایران فرار کردند. جریان مهاجران افغان پس از حمله آمریکا به افغانستان سرعت گرفت. در حال حاضر حدود سه میلیون مهاجر افغان در ایران زندگی می کنند. با توجه به مشکلات اقتصادی که ایران در پی استراتژی فشار حداکثری دولت ترامپ با آن دست و پنجه نرم می کند جریان پناهندگان به ایران تنها می تواند بیکاری جوانان را تشدید کند.  استراتژی فشار حداکثری حتی پس از انتخاب جو بایدن نیز همچنان ادامه دارد .....

منبع و ادامه :نشنال اینترست

نظرات

پست‌های پرطرفدار