آیا اسرائیل می‌تواند برنامه هسته‌ای ایران را نابود کند؟

 


فارین افرز: تصمیم اسرائیل برای حمله به برنامه هسته‌ای ایران در ۱۲ ژوئن ممکن است به عنوان آغاز یک جنگ منطقه‌ای مهم و نقطه عطفی که منجر به دستیابی نهایی ایران به سلاح‌های هسته‌ای شد، در تاریخ ثبت شود. اما این حملات همچنین ممکن است به عنوان اولین لحظه‌ای در دهه‌های اخیر که جهان دیگر با خطر بمب هسته‌ای ایران مواجه نیست، به یاد آورده شود. سال‌هاست که تحلیلگران نتایج احتمالی چنین حمله‌ای را بررسی کرده‌اند و به پیش‌بینی‌های بسیار متفاوتی رسیده‌اند. اکنون، همه متوجه خواهند شد که پیش‌بینی هاشان درست بوده با خیر.

هنوز برای گفتن نتیجه خیلی زود است. ممکن است هفته‌ها طول بکشد تا کارشناسان میزان کامل خسارتی را که اسرائیل وارد کرده ، برآورد کنند، چه برسد به اینکه چگونه تهران زخم های خود را بهبود خواهد داد. به هر حال، حملات هنوز در جریان است. ممکن است هنوز نتوان در مورد اثرات بلندمدت حملات اسرائیل قضاوت کرد، تحلیلگران می‌دانند که هنگام ارزیابی نتایج به دنبال چه چیزی باشند. به عبارت دیگر، کارشناسان می‌توانند بفهمند که چه عواملی تعیین می‌کنند که آیا این حملات در جلوگیری از دستیابی ایران به توانایی سلاح‌های هسته‌ای موفقیت‌آمیز بوده‌اند یا خیر.
 برخی از این عوامل قابل سنجش هستند. به عنوان مثال، برای متوقف کردن یا کند کردن جدی توانایی ایران در ساخت سلاح، حملات اسرائیل باید ایران را از مواد مورد نیاز برای سوخت سلاح‌های هسته‌ای محروم می‌کرد. آنها باید تجهیزات لازم برای ساخت سلاح را منفجر می‌کردند. و آنها باید حداقل تا حدی ایران را از دانش لازم برای تبدیل تمام مواد خود به بمب خلاص می‌کردند. اما عامل نهایی کمتر ملموس است. برای موفقیت کامل، حمله اسرائیل باید ایران را نیز متقاعد کند که در مورد امکان‌پذیری پروژه سلاح‌های هسته‌ای خود تجدید نظر کند.

حملات اسرائیل تاکنون در تخریب بسیاری از نیروگاه‌ها، ساختمان‌ها و زیرساخت‌هایی که ایران برای برنامه هسته‌ای خود به آنها نیاز دارد، موفقیت‌آمیز بوده است. اسرائیل همچنین توانایی حمله به اهداف در ایران را تا حد زیادی به صورت ارادی نشان داده است. اما با توجه به سرمایه‌گذاری قابل توجه ایران در استحکامات دفاعی، تعهد آن به این برنامه، سیستم‌های اضافی آن و دشواری ذاتی کار اسرائیل، به هیچ وجه تضمینی در میان نیست.
تاکنون، خسارات ناشی از حملات اسرائیل به تأسیسات ایران متفاوت به نظر می‌رسد. طبق گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، خطرناک‌ترین سایت غنی‌سازی اورانیوم ایران در فردو مورد حمله قرار گرفته است، اما هیچ تأییدی مبنی بر نقض نیروی دفاعی آن یا تخریب دو هزار سانتریفیوژ آن وجود ندارد. همچنین هیچ نشانه‌ای مبنی بر غیرقابل استفاده شدن ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران توسط اسرائیل وجود ندارد. اگر این ذخایر هنوز در دسترس باشد و اگر سانتریفیوژهای ایران هنوز وجود داشته باشند، تهران ممکن است بتواند تنها در عرض چند هفته یک برنامه تسلیحات هسته‌ای را از سر بگیرد. برای مثال، می‌تواند ذخایر اورانیوم غنی‌شده ۶۰ درصدی خود را برای غنی‌سازی بیشتر به فردو (یا یک سایت مخفی) منتقل کند و به سرعت اورانیوم کافی برای ساخت بمب را در اختیار داشته باشد.....

منبع و ادامه: فارین افرز 

نظرات

پست‌های پرطرفدار