توافق اتمی ایران؛ شیطان در جزئیات پابرجاست !
آلمانیتور:شایعه ای که این روزها شنیده می شود نزدیک شدن به توافق احیای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) است.
توافق به نظر آنقدر نزدیک به نظر می آید که یایر لاپید، نخست وزیر اسرائیل، پیامی به کاخ سفید فرستاد تا از مذاکرات کناره گیری کنند و از دادن امتیازاتی فراتر از توافق اولیه 2015 بپرهیزد.در 8 اوت، جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، تصریح کرد که پیش نویس 25 صفحه ای به پایتخت های تصمیم گیرنده در مورد پذیرش آن تحویل شده است.
سخنگوی بورل، پیتر استانو، به صراحت اعلام کرد که متن ارائه شده ، نهایی است و همانطور که او گفت، "لحظه تصمیم گیری" است. استانو افزود: "ما از همه شرکت کنندگان انتظار داریم که این تصمیم را خیلی سریع اتخاذ کنند... دیگر فضایی برای مذاکره وجود ندارد."
در نیمه شب 15 اوت به وقت تهران، دولت ایران پاسخ خود را به اتحادیه اروپا ارسال کرد که به عنوان متن نهایی توسط انریکه مورا، مذاکره کننده ارشد اتحادیه اروپا، پس از دور پنج روزه مذاکرات پیشتر در وین تنظیم شده بود
پاسخ ایران به آخرین پیشنهاد شامل چندین نکته بود. اگر این پیشنهاد ها به سند اتحادیه اروپا اضافه شود ، به این معنی است که نسخه دیگری از آن نیز وجود دارد که مستلزم رایزنی های بیشتر برای ایالات متحده و ایران در پایتخت هایشان و سپس رایزنی های بیشتر بین طرف های درگیر است.
واشنگتن ظاهراً پاسخ خود به اظهارات ایران را محتاطانه فرموله می کند.
باید توجه داشت که جهت حصول یک توافق، دو طرف(به طور خاص ایران و آمریکا) باید به یک توافق اتمی متوازن دست پیدا کنند که تا حدی وجهه هر دو طرف را در موضوعات حساس حفظ کند. این مساله در نوع خود کاملا مهم است زیرا در قالب آن، وقوع هرگونه تغییری در جزئیات می تواند به پیچیده شدنِ معادله دستیابی به یک توافق و انجام مذاکرات بیشتر تا زمانی که مسائل مهم و اساسی حل شوند، ختم شود.
بنا بر آنچه برخی منابع ایرانی به المانیتور گفته اند، توافق پیشنهادی، از زمان حصول توافق در مورد محتوای آن برای یک دوره 120 روزه عملیاتی خواهد شد. مجلس ایران باید با توافق ظرف مدت 60 روز موافقت کند و سپس پس از گذشت 60 روز توافق اجرایی خواهد شد.
با این همه، فرآیند راستی آزمایی توافق احتمالی از لحظه موافقت با توافق آغاز خواهد شد. در این راستا ایالات متحده آمریکا باید تحریم ها علیه ایران را لغو کند(مخصوصا تحریم ها در حوزه نفتی) و به صورت گام به گام، ایران نیز اقدامات متقابلی را انجام خواهد داد. در واقع تهران در این میان دغدغه اصلی اش، فروش نفت و بازگرداندن پول حاصل آن به داخل این کشور است.
در جریان این فرایند، به نقل از برخی منابع، "جو بایدن" رئیس جمهور آمریکا سه فرمان اجرایی را که توسط دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا در مساله تحریم ها علیه ایران صادر شده لغو خواهد کرد و هفت روز قبل از اجرای توافق احتمالی، هم ایران و هم آمریکا باید یک نامه رسمی را به هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا ارسال کرده و بازگشتشان به توافق هسته ای برجام را اعلام کنند.....
نظرات
ارسال یک نظر