توافق غیررسمی و نانوشته میان ایران و آمریکا!


نیویورک تایمز: این مذاکرات نشان دهنده از سرگیری روند دیپلماسی میان ایالات متحده و ایران آنهم پس از شکست مذاکرات احیای توافق هسته ای 2015 است.

به گفته مقامات سه کشور ایران، عمان و آمریکا، دولت بایدن برای محدود کردن برنامه هسته‌ای تهران و آزادی آمریکایی‌های زندانی در روند بخشی از تلاش بزرگ‌تر آمریکا برای کاهش تنش‌ها و کاهش خطر رویارویی نظامی با جمهوری اسلامی، به آرامی و بی سر و صدا با ایران مذاکره کرده است.

هدف آمریکا دستیابی به یک توافق غیررسمی و نانوشته است که برخی مقامات ایرانی آن را «آتش بس سیاسی» می نامند. هدف آن جلوگیری از تشدید بیشتر در چنین روابط خصمانه و طولانی مدت است. عواملی چون ذخایر اورانیوم بسیار غنی شده نزدیک به درجه خلوص بمب توسط ایران، جمایت از روسیه با هواپیماهای بدون سرنشین برای استفاده در اوکراین و سرکوب وحشیانه اعتراضات سیاسی داخلی ، بر تنش های موجود افزوده بود. 

طرح کلی مذاکرات توسط سه مقام ارشد اسرائیلی، یک مقام ایرانی و یک مقام آمریکایی تایید شد. مقامات آمریکایی در مورد تلاش‌ها برای آزادی زندانیان به تفصیل بحث نمی‌کنند، مگر اینکه چنین چیزی را اولویت فوری ایالات متحده بدانند.

گفت‌وگوهای غیرمستقیم که از بهار امسال در کشور عمان آغاز شده، نشان‌دهنده از سرگیری دیپلماسی بین ایالات متحده و ایران پس از شکست بیش از یک سال مذاکرات برای بازگرداندن توافق هسته‌ای 2015 است. این توافق به شدت فعالیت های ایران را در ازای لغو تحریم ها محدود می کرد.

ایران برنامه هسته ای خود را ماه ها پس از خروج دونالد جی.ترامپ رئیس جمهور آمریکا از توافق و اعمال مجموعه ای از تحریم های جدید بر علیه این کشور در سال 2018 تسریع کرد.

ایران بر اساس یک پیمان جدید - که دو مقام اسرائیلی آن را "قریب الوقوع" نامیدند - موافقت خواهد کرد که اورانیوم را فراتر از سطح تولید فعلی خود با خلوص 60 درصد غنی سازی نکند. خلوص 60 فعلی به خلوص 90 درصدی مورد نیاز برای ساخت یک سلاح هسته‌ای نزدیک ، اما کمتر از آن است، سطحی که ایالات متحده هشدار داده است که واکنش شدیدی را در بر خواهد داشت.

مقامات ایرانی گفتند که ایران همچنین حملات مرگبار به پیمانکاران آمریکایی در سوریه و عراق توسط نیروهای نیابتی خود در منطقه را متوقف خواهد کرد ، همکاری خود را با بازرسان بین المللی هسته ای گسترش می دهد و از فروش موشک های بالستیک به روسیه خودداری می کند.

منبع و ادامه : نیویورک تایمز

نظرات

پست‌های پرطرفدار