اگر مذاکرات هسته ای با ایران شکست بخورد چه می شود؟


نشنال اینترست: پس از گزارش اخیر آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره برنامه هسته ای ایران ، آنتونی بلینکن ، وزیر امور خارجه آمریکا گفت که ایالات متحده به سرعت در حال نزدیک شدن به یک نقطه بحرانی است . نقطه ای  که دیگر در آن بازگشت به برجام دیگر نتیجه و معنایی نخواهد داشت. دیدارهای کوتاه و لحظه آخری در تهران بین مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی و مقامات ایرانی به نگرانی های مهم این سازمان در مورد تجهیزات نظارتی اش بسنده کرد و از بحرانی که می تواند مذاکرات برجامی را متوقف کند، جلوگیری کرد. با این حال ، بی اعتمادی متقابل و پیچیدگی اختلافات بین تهران و واشنگتن سازش برای احیای برجام را دشوار کرده است. با وجود چنین چالش هایی ، راه حل دیپلماتیک بدون در نظر گرفتن همسایگان ایران، همچنان کم هزینه ترین گزینه برای هر دو کشور است. 

از زمان روی کار آمدن ابراهیم رئیسی  ، دولت جدید سیاست  و تاکتیک ابهام را در مورد برنامه های خود برای برجام اتخاذ کرده است. از یک سو ، رئیسی بارها تأکید کرده است که پایان دادن به تحریم ها علیه ایران در اولویت دولت او قرار دارد و وزارت امور خارجه وی اخیراً اعلام کرده است که ایران به زودی به مذاکرات وین باز می گردد. از سوی دیگر ، دولت هیچ گونه جزئیاتی در مورد موضع خود در قبال دورهای قبلی مذاکرات یا انتظارات و خواسته هایش در مذاکرات آینده بیان نکرده است.
در کنار این ها ، تصمیم برای پایان دادن به جنگ بیهوده و بی پایان بیست ساله آمریکا در افغانستان ، فشار سیاسی فوق العاده ای بر دولت بایدن وارد کرده است. جنگ طلبان واشنگتن که با خروج آمریکا از افغانستان مخالف بودند بایدن را مسئول تصرف طالبان می دانند و او را یک رهبر ضعیف معرفی می کنند که اعتبار ایالات متحده را در سطح جهانی و متحدانش تضعیف کرده است. برخی دیگر ، از جمله دموکرات ها ، دولت را مسئول وقایع فرودگاه کابل و مدیریت ضعیف عملیات تخلیه می دانند. در میان این انتقادات ، میزان محبوبیت رئیس جمهور به پایین ترین حد خود رسیده است و با توجه به انتخابات میان دوره ای آینده در نوامبر 2022 ، مشخص نیست که آیا دولت از سرمایه سیاسی لازم برخوردار باشد. 

از دیدگاه ایران ، ارزش برجام به طور قابل توجهی در این سالهای کاهش یافته است. در حالی که اقتصاد ایران در وضعیت وخیم است و این کشور نیز برای مدیریت همه گیری کرونا تلاش می کند. سیاسیون معتقد است که بازگشت به برجام ، بدون برخی اطمینان های ملموس در مورد رفع موثر تحریم ها ، ممکن است در نهایت منجر به سناریوی مشابهی شود که ایران یکبار با آن روبرو شد.....

منبع و ادامه :نشنال اینترست

نظرات

پست‌های پرطرفدار