دوراهه هستهای: آمریکا به برنامهای جدید در برابر ایران نیاز دارد!
نشنال اینترست: جو بایدن به زودی وارد خاورمیانه خواهد شد و باید با واقعیت بسیار تلخی روبرو شود. آخرین دور از روند تکراری برای بازگرداندن برنامه جامع اقدام مشترک توافق هستهای 2015 با ایران، با شکستی غمانگیز به پایان رسیده است. رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی، این هفته شدیدترین بیانیه خود را درباره وضعیت هسته ای ایران صادر کرد. گروسی نه تنها در مورد تحولات هشدار داد، بلکه زنگ خطر را در مورد اثرات چنین روندی به صدا درآورد و گفت که ادامه چنین بن بستی در مذاکرات «ممکن است بر تصمیمات سایر کشورها تأثیر بگذارد... جایی که همسایگان ایران می توانند از بدترین اتفاق پیش رو بیمناک باشند و بر اساس آن چه پیش بینی می کنند برنامه ریزی کنند. " گروسی به جهان یادآوری کرد که رهبران سیاسی "آشکارا اعلام کرده اند که اگر ایران به یک تهدید هسته ای بدل شود، آنان نیز فعالانه به دنبال سلاح هسته ای خواهند رفت." لحظه ای حساس در مورد سیاست ایران در راه است. این امر مستلزم بررسی مجدد این نکته است که اینک کجا هستیم و چگونه به اینجا رسیدهایم. چنین نگاهی زمینه را برای در نظر گرفتن اینکه به واقع چه کاری میتوان باید کرد فراهم میکند.
دولت ترامپ با سیاستهای به هم ریخته خود در قبال ایران، قدرت را ترک کرد. این کشور به طور یکجانبه از برجام خارج شده بود و عملاً ایران را از اجرای تعهدات خود بازداشت و بین ایالات متحده و سایر طرف های مذاکره کننده شکاف ایجاد کرد. در عوض، «کمپین فشار حداکثری» را انتخاب کرد که از نظر عملیاتی تأثیرگذار بود اما از نظر استراتژیک ناکارآمد. دولت ترامپ دوازده شرط سخت را برای یک توافق جدید تعیین کرد که مطمئن بود رژیم ایران هرگز آنها را نخواهد پذیرفت. در همان زمان، ترامپ فعالانه برای مذاکره دوباره با ایران تماس گرفت، حتی قول داد که بلافاصله پس از انتخاب مجددش به توافقی بسیار بهتر دست یابد. با این حال، دولت ترامپ هیچ نشانه و روشی از نحوه رسیدن به آن ارائه نکرد، چه رسد به اینکه به ایران انگیزه هایی برای تسلیم شدن بدهد. و در این روند، ترامپ نیروهای میانهرو در ایران را تضعیف کرد، نیروهایی که ثروت سیاسی خود را در معامله با ایالات متحده به خطر انداختند.
دولت بایدن در مواجهه با ایران جسور و بی اعتماد روی کار آمد. ایران به سرعت برنامه غنیسازی هستهای خود را پیش میبرد و به طور سیستماتیک درخواستهای آژانس برای دسترسی و توضیح تخلفات گذشته را به چالش میکشید، . بدتر از آن، بایدن با ایرانی مواجه شد که به طور فزاینده ای به ظرفیت خود برای مقاومت در برابر تحریم ها و در عین حال پیشبرد نیروی موشکی دوربرد و رفتار خبیثانه منطقه ای خود اطمینان داشت. دولت بایدن که مشغول و سرگرم در جاهای دیگر بود، از یک رویارویی نظامی با ایران طفره رفت. درگیری نظامی که سبب به آتش کشیدن منطقه میشد، و فاقد اهرم دیپلماتیک قابلتوجه در برابر ایران بود. در عوض رویکردی دوگانه را انتخاب کرد. هدف از این رویکرد، بازگرداندن سریع ایالات متحده و ایران به برجام است و در عین حال به دنبال یک توافق «قویتر و طولانیتر» برای مقابله با مسائل موشکی و منطقهای است که در توافق اولیه به آن پرداخته نشده بود......
نظرات
ارسال یک نظر