ایران پس از جمهوری اسلامی چگونه خواهد بود؟

 

نشنال اینترست:جمهوری اسلامی 42 ساله است و اینک با یک چالش وجودی روبرو است. آنچه ممکن است پس از مرگ علی خامنه ای رهبر 82 ساله، و دیکتاتور بیش از سه دهه، ایران اتفاق بیفتد، عامل بحث و گفتگو ست. اهمیت انتخاب یک شخص تندرو مانند ابراهیم رئیسی به ریاست جمهوری، تلاش شخص خامنه ای برای حفظ جو انقلابی است و هم در مزیتی ست که جایگاه ریاست جمهوری به رئیسی می دهد، خامنه ای بالاخره وقتی روح الله خمینی درگذشت رئیس جمهور بود و به سرعت جانشین وی شد.

روند جانشینی آینده ممکن است به سادگی پیش نرود چرا که شخص خامنه ای فاقد اعتبار مذهبی و کاریزمای خمینی است. خمینی کمی پیش از مرگ، پیام داد که خامنه ای باید از او به عنوان رهبر عالی پیروی کند. حتی کسانی که خمینی را دوست نداشتند از نظر سیاسی به اعتبار دینی و اهمیت انقلابی او احترام می گذاشتند. آنها از خامنه ای هم بدشان نمی آمد جمهوری اسلامی قبلاً جناح بندی شده بود، اما بیشتر مقامات ارشد ایران خامنه ای را ضعیفی می دانستند.مجلس خبرگان نیز با انتخاب رهبر جدید متهم به بی خاصیتی شد.

اما خامنه ای آرزوهای بیشتری در سر داشت. در سال 1994، خامنه ای سعی کرد همان اعتبارات مذهبی خمینی را بدست آورد اما با طرد و تمسخر گسترده روبرو شد. او هرگز نتوانست جایگاه و اعتبار خود را بهبود دهد. او قاعده و روشی را دنبال کردو به جای اقناع فکری ،اساس کار خود را به زور و فشار بنا کرد. دنبال کردن این روش بدان معنی است که با مرگ خامنه ای، نفوذ او نیز تبخیر خواهد شد. هیچ کس نیازی به ادامه ترسیدن از او ندارد.

اکنون رئیسی ممکن است جانشین احتمالی بعدی به نظر برسد، اما ممکن است این دیدگاه اشتباه باشد. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی می تواند تلاش های وی را برای جانشینی از مدار خارج کند. نامزدهای دیگر - به عنوان مثال مجتبی خامنه ای - می توانند مشکلاتی ایجاد کنند . برای سازش در این رابطه ممکن است به شورای رهبری نیاز باشد تا یک شخص بتواند تحول جدیدی از جناح بندی ها را در راس آن ایجاد کند. در همین حال، ایرانیان از هر نظر و عقایدی می توانند از خلا موقتی ناشی از مرگ خامنه ای خواستار پایان جمهوری اسلامی شوند .......

منبع و ادامه :نشنال اینترست

نظرات

پست‌های پرطرفدار