جنازه برجام بوی ناخوشایندی دارد!

 


فارین پالسی:  در طی دو نوبت یکبار در ماه مارس و سپس بار دیگر در ماه اوت توافق هسته ای با ایران موسوم به برجام در طی چند دور مذاکره بازنگری شد و به ظاهر مورد توافق طرفین قرار گرفت، اما اکنون به نظر نمی رسد کسی باور داشته باشد که بتوان این پیمان را نجات داد. کارشناسان امر برجام را در بهترین حالت در کما و شاید در حال حاضر مرده توصیف می کنند. علیرغم چندین دور مذاکره در وین از سال 2021 و  پیشرفت های بسیار ، ایالات متحده و ایران در احیای پیمانی که مدت ها توسط حامیانش برای حفظ امنیت منطقه و بازدارندگی ایران از ساخت بمب هسته ای حیاتی توصیف می شد، شکست خورده اند.

مارک فیتزپاتریک، یکی از همکاران موسسه بین المللی مطالعات استراتژیک بیان می کند: « برجام در کمای عمیق است اما هنوز به طور کامل نمرده است. دست کم هیچ یک از طرفین نمی خواهند مرگش را اعلام کنند چرا که این امر به منزله اعتراف به شکست سیاست خارجی طرفین است. . اما دیگران در این باره بدبین هستند. علی واعظ، مدیر امور ایران و مشاور ارشد گروه بین‌المللی بحران، گفت: «تصور اینکه بتوان توافق را از کما بازگرداند، سخت است. گرانمایه، سیاستمدار ارشد و معاون رئیس برنامه خاورمیانه و شمال آفریقا در شورای روابط خارجی اتحادیه اروپا، افزود «جای چندانی برای خوش بین بودن» در مورد احیای برجام وجود ندارد. فرزان ندیمی، یکی از همکاران موسسه واشنگتن، گفت که این پیمان از اساس مرده است. 

پرسشی که مطرح می شود این است که اگر برجام به واقع مرده ، بعد چه می شود؟ ایران ممکن است در حال حاضر یک کشور در آستانه هسته ای شدن باشد و به زودی بتواند یک سلاح هسته ای تولید کند. منطقه ممکن است با تشدید بازی های جاسوسی خطرناک بین ایران و اسرائیل وارد یک مسابقه تسلیحاتی شود. حتی ممکن است یک رویارویی نظامی با ایالات متحده اتفاق بیافتد.
تهران پیشتر متهم شده که نیروهای نیابتی خود را برای حمله به دارایی های ایالات متحده در منطقه و هدف قرار دادن متحدان ایالات متحده مستقر کرده است. کارشناسان سیاست ایران می گویند در نبود چشم اندازی برای ادامه مذاکرات هسته ای، تهران می تواند این حملات را شدت ببخشد.
ایالات متحده و اتحادیه اروپا به نوبه خود می توانند تحریم های بیشتری را اعمال کنند و یا فضای بیشتری را برای خرابکاری پنهانی اسرائیل در نیروگاه های هسته ای ایران ایجاد کنند. همینطور می توانند اتحاد دفاعی و نوپای مخالفان ایران شامل عربستان سعودی، امارات متحده عربی و اسرائیل، را تشویق کنند. غرب حتی می تواند مداخله نظامی مستقیم را نیز در نظر بگیرد. دولت بایدن زمانی به قدرت رسید که سیاست «فشار حداکثری» رئیس جمهور سابق دونالد ترامپ بر علیه ایران به طور خصمانه ای در جریان بود. اما اکنون یک «طرح ب» و البته خصمانه و مشابه روش پیشین مورد بحث قرار گرفته است. این طرح ب جریمه‌هایی را برای نهادهای چینی واردکننده نفت خام ایران در نظر گرفته و همچنین در تحویل سیستم‌های دفاعی کلیدی به اسرائیل  سرعت می بخشد.......

منبع و ادامه : فارین پالسی

نظرات

پست‌های پرطرفدار