سرکوب مخالفان و کمک به روسیه در جنگ اوکراین، انزوای ایران را شدت می بخشد!
آتلانتیک کونسل: ایران برای اولین پس از ماجرای گروگان گیری آمریکای ها پس از انقلاب 1979 ، افکار عمومی بین المللی را در برابر خود دارد. وضعیتی که می تواند انزوای اقتصادی و دیپلماتیک این کشور را تشدید کند.
اعمال وحشیانه قانون حجاب اجباری توسط رژیم جمهوری اسلامی که منجر به قتل مهسا امینی شد و همچنین ضرب و شتم معترضان و برخورد با اعتراض های فزاینده مردم با کشتن حداقل دویست نفر دیگر در سرکوب اعتراضات مردمی ضد دولتی، عاملی ست که با گرایش به روسیه و حمایت از این کشور در تهاجم به اوکراین در این برهه زمانی در هم آمیخته است.
صرف نظر از نتیجه اعتراضات کنونی در صحنه سیاسی داخلی ایران یا روند جنگ اوکراین، پیامدهای رفتار ایران در موضوعاتی مانند سرنوشت توافق هسته ای تا سیاست های منطقه ای بازخوردی کوتاه مدت نخواهد داشت. به نظر می رسد از این پس افکار عمومی بین المللی عاملی مضاعف در تصمیم گیری های آینده در رابطه با ایران در دسترس داشته باشد.
تغییراتی نیز در سیاست های برخورد با ایران به وجود آمده است. دولت ایالات متحده که علیرغم تردید آشکار ایران از احیای برجام سال 2015 قاطعانه حمایت کرده بود، اینک می گوید که بازگشت به این توافق در حال حاضر اولویت ایالات متحده نیست و تمرکز این کشور بر اعتراضات داخلی ایران است . تونی بلینکن، وزیر امور خارجه، پا را فراتر گذاشته و با فعالان جامعه مدنی ایرانی دیدار کرده است. ایالات متحده همچنین تحریمهای جدیدی را بر علیه ایرانیان مرتبط با سرکوب اعمال کرده و محدودیتهای دسترسی ایرانیان را به ابزارهایی لازم برای دور زدن فیلترینگ اعمال شده توسط دولت ایران کاهش داده است.
علاوه بر این بازخورد های منفی جدید، گزارشهایی منتشر شده مبنی بر اینکه ایران هواپیماهای بدون سرنشین و کارشناسان فنی را برای کمک به جنگ وحشیانه روسیه بر علیه اوکراین برای طرف روسی ارسال کرده است. اگرچه حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران و شورای عالی امنیت ملی ایران بارها این اتهامات را رد کرده اند، اما آمریکا، انگلیس و فرانسه آشکارا از ارسال پهپادها به عنوان نقض قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد صحبت می کنند که در برجام نیز مدون است. تحریم تسلیحاتی که بر اساس این قطعنامه تمدید شده بود در اکتبر 2020 منقضی شد، اما ماده ای که صادرات یا واردات فناوری مرتبط با موشک را ممنوع می کند تا سال 2023 به قوت خود باقی است.
این اتهامات می تواند باعث بازگرداندن همه تحریم های هسته ای سازمان ملل بر علیه ایران شود. روسیه و چین نیز توانایی وتوی قطعنامه را ندارند. سعید ایروانی، نماینده ایران در سازمان ملل، پیش از این با ارسال نامه ای به دبیرکل سازمان ملل درخواست کرد از تفسیر نادرست قطعنامه 2231 به بهانه جنگ اوکراین، جلوگیری شود.....
نظرات
ارسال یک نظر