نظم نوین جهانی از نگاه روسیه و ایران

 


مدرن دیپلماسی: ما در دوره ای زندگی می کنیم که برخی از نیروها و احزاب از جمله جریان های اسلام سیاسی،دنبال رو شخص خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی و ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه می خواهند نظم کنونی جهان را بر هم بزنند و چنان تغییرات اساسی را پی ریزی کنند که به معنای بازگشت جهان به پیش از این دوران و بازگشت به عقب باشد .

در این میان، چین که قرن ها خود را جهان کاملی می دانست و حود را به آنچه فراتر از مرزهایش وجود دارد بی نیاز می دید، اکنون خود و آینده اش را در آینه بزرگ جهان می بیند و تلاش دارد با پروژه های بزرگ اقتصادی مانند کمربند و جاده ابریشم  نزدیکی خود را با جامعه جهانی در اولویت قرار دهد.

اسامه بن لادن، رهبر سازمان القاعده، جاه طلبی اسلام سیاسی را در تقسیم جهان به دو اردوگاه "خیر و شر" خلاصه کرد که هیچ رابطه ای جز تنش و درگیری بین این دو وجود ندارد و حامیان این دو اردوگاه فقط در خط مقدم جنگ به هم می رسند. همانطور که رودیارد کیپلینگ، نویسنده و شاعر مشهور انگلیسی می‌گوید: غرب غرب است و شرق شرق است و این دو هرگز به هم نخواهند رسید. 

 خامنه‌ای در پایان دیدار با حاضران در هفتمین مجمع جهانی اهل بیت گفت: باید مرزهای غیرواقعی بین جوامع اسلامی را کنار بگذاریم و بر خط جداکننده جهان اسلام و جهان یعنی کفر و تکبر تمرکز کنیم. . این بدان معناست که افراط گرایی شیعه بیش از سنی در مسئله لزوم ایجاد جدایی بین جهان اسلام و عالم کفر پافشاری دارد. بالاخره بر اساس مفهوم «ولایت فقیه»، ایران مرکز جهان اسلام و ولی فقاهت، رهبر همه مسلمانان است و تردیدی نیست که در سایه چنین تفکری،مشروعیت برای مرزهای دولت ها  وجود ندارد.

در همین راستا ، آخرین سخنرانی پوتین، پس از الحاق بخش‌هایی از اوکراین به روسیه، بیان کننده دیدگاه روسیه نسبت به جهان است که بر اساس آن جهان از دو اردو تشکیل شده است: اردوگاه «غربی» جهانخوار، فاسد، وسوسه‌انگیز و فاقد شرف و اخلاق. و اردوگاه "شرق". که به ارزش های شخصی و اخلاقی و سنت های خانوادگی که آن را به سوی حق و عدالت می کشاند پایبند است و این اردوگاه همواره قربانی سیاست های غرب استعمارگر بوده است. جالب اینجاست که پوتین به سیاست اردوگاه شرق افتخار می کند در حالی که جنگ علیه اوکراین به شدت ادامه دارد و روسیه در تلاش است تا امپریالیسم جدیدی در منطقه ایجاد و پایه ریزی کند.

در واقع، پوتین جنگ کنونی را برای اهدافی فراتر از اوکراین به راه انداخته است. او اهداف خود را در مقاله ای که در تابستان 2021 با عنوان "وحدت تاریخی روس ها و اوکراینی ها" منتشر شد ، آشکار کرد. تمرکز آن مقاله بر سه نکته بود:

اول: مردم بلاروس، روسیه و اوکراین از یک منشاء هستند: روس ها مردمی باستانی هستند که در سرزمینی بین دریای سیاه و دریای بالتیک زندگی می کردند. همه آنان در اصل از یک سرزمین هستند و از کلیسای ارتدکس شرقی پیروی می کنند.....

منبع و ادامه : مدرن دیپلماسی

نظرات

پست‌های پرطرفدار