بازی ایران در آمریکای جنوبی: کارت هسته ای یا یک بلوف دیگر؟
نشنال اینترست: پس از مراسم تحلیف لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا، رئیس جمهور برزیل در برازیلیا، ایران اعلام کرد که دو ناو جنگی خود را به این کشور آمریکای جنوبی خواهد فرستاد. خبرگزاری دولتی روسیه، اسپوتنیک، این اطلاعیه را تنها دو روز پیش از برنامهریزی ورود کشتیها منتشر کرد. این خبر در نشریه رسمی دولت برزیل نیز منتشر شد با این حال، کشتی ها هرگز نرسیدند.
چه چیزی سبب شد ایران برنامه های خود را تغییر دهد؟ یا بهتر است یپرسیم ایرانیان چه برنامه ای در سر داشتند؟
ایران به طور رسمی می گوید که کشتی هایش، دنا - یک ناوچه کلاس موج - و مکران - یک نفتکش سابق نفت خام که به یک ناو هلیکوپتربر تبدیل شده و اکنون بزرگترین کشتی در نیروی دریایی ایران است - در راه کانال پاناما هستند. عبور از اقیانوس آرام نقطه کانونی برای برنامه های آن برای "گردش در سراسر جهان" خواهد بود.
تا به حال معلوم نیست چه چیزی باعث شده ایرانی ها نقشه ها و احتمالا مسیرشان را تغییر دهند. یک رویداد پشت پرده ممکن است بخشی از پاسخ را آشکار کند. در 16 ژانویه، هفت روز پیش از ورود کشتی های ایرانی به بندر ریودوژانیرو، نیروی هوایی ایالات متحده یک هواپیمای WC-135R Constant Phoenix را به آمریکای جنوبی اعزام کرد. هدف عملیاتی WC-135، مشخصاً شناسایی نشانههای جوی فعالیت هستهای است.
اعزام چنین هواپیمایی در یک ماموریت بی سابقه برای جمع آوری خوانش پایه از شرایط جوی عادی در آمریکای جنوبی سبب تعجب شد. این هواپیما از پورتوریکو حرکت کرد و داده های جوی را در سواحل ونزوئلا، گویان، سورینام، گویان فرانسه و بخشی از برزیل جمع آوری کرد. همچنین منطقهای را از شمال تا منطقه ریودوژانیرو که قرار بود کشتیهای جنگی ایران در آنجا حضور داشته باشند، طی کرد. ارتش ایالات متحده قصد نداشت این ماموریت محرمانه باشد: داده های فرستنده هواپیما از طریق سامانه های نظارت بر پرواز در دسترس همگان بود.
پرواز دوم این هواپیما چند روز بعد انجام شد. هواپیما مسیر خود را در اطراف آمریکای جنوبی در جهت مخالف پیش گرفت و داده هایی را بر فراز دریای کارائیب، سواحل شمالی ونزوئلا و بر فراز آب های کلمبیا، اکوادور و پرو جمع آوری کرد. در این مسیر، بر فراز کانال پاناما، مقصد استراتژیک احتمالی ناوگان ایرانی پرواز کرد.
این بررسی تشعشعی بر روی آمریکای جنوبی شاید هشداری برای ایران باشد و مشکلاتی را برای تهران ایجاد کند. اگر ایران برنامههایی برای استفاده از آمریکای جنوبی برای آزمایش هستهای داشته باشد، تعیین اندازهگیریهای پایه سطح تشعشعات طبیعی منطقه به یک مانع تبدیل میشد. اگر کشتیهای ایرانی مواد یا سلاحهای رادیواکتیو را برای آزمایشهای دریایی حمل میکردند، احتمالاً در ونزوئلا، ایالات متحده میتوانست پیش از ورود کشتیها به برزیل، ناهنجاریهای موجود در جو را از بررسیهای خود شناسایی و آشکار کند.....
نظرات
ارسال یک نظر