آینده برنامه هسته ای ایران چیست؟

 


پولیتیکو: ایران سال هاست که در آستانه ساخت بمب هسته ای قرار دارد. اکنون سوال بزرگ این است که آیا نبرد کنونی تهران با اسرائیل سبب می‌شود که در نهایت ایران تصمیمش را بگیرد و درون گود هسته ای بپرد.
 این سوال را از مقامات و تحلیلگران آمریکایی  مطرح کردیم آنهم در حالی که اسرائیل مشغول بررسی یک حمله تلافی جویانه برعلیه ایران و تشدید حملات خود علیه حزب الله است
نتیجه: هنوز هیچ نشانه‌ای وجود ندارد که ایران تصمیم اش را گرفته باشد، اما واضح است که رویدادهای چند هفته گذشته ایران را وا خواهد داشت  تا استراتژی امنیت ملی خود را به‌طور چشمگیری مورد ارزیابی مجدد قرار دهد.
نیکول گراژوسکی، یکی از اعضای برنامه سیاست هسته‌ای در بنیاد کارنگی برای صلح بین‌المللی و نویسنده یک مطالعه جدید در مورد معادلات استراتژیک ایران، گفت: «اکنون بحث عمومی بیشتری در تهران درباره تغییر دکترین هسته‌ای آنها وجود دارد. از مقامات سابق ایران را می شنوید که می گویند اگر اسرائیل در لبنان متوقف نشود ، به سوریه، عراق و در نهایت به مرزهای ما می رسند.

برای سال‌ها، قدرت بازدارندگی ایران در برابر اسرائیل بر ذخایر عظیم موشک‌ها و پهپادها و توانایی‌های رزمی نیروهای نیابتی مانند حزب‌الله استوار ماند و تهدید به دستیابی به سلاح هسته‌ای در پس‌زمینه بزرگ قرار دارد.
اما حملات ایران به اسرائیل - چه در آوریل و چه در این هفته - نشان می دهد که اسرائیل با حمایت ایالات متحده می تواند تأثیر حملات موشکی را به طور مؤثر کاهش دهد. در همین حال، به نظر می‌رسد که حمله برق آسای اسرائیل بر علیه حزب‌الله، دست کم موقتاً این گروه را ناتوان و اعتبار ایران را به شدت خدشه‌دار کرده و قابلیت‌های بازدارندگی اش را زیر سؤال برده است.
 جو بایدن گفت که او اسرائیل را تحت فشار قرار داده است تا در هر واکنشی از هدف قرار دادن سایت های هسته ای ایران خودداری کند، زیرا کاخ سفید در تلاش دارد تا تنش ها را کاهش دهد تا از یک جنگ منطقه ای تمام عیار جلوگیری کند. 

اما هنوز این سوال بدون پاسخ وجود دارد که ایران به تلافی حمله مورد انتظار اسرائیل به خاک خود چگونه پاسخ خواهد داد. مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران تهدید کرده است که در صورت ضدحمله اسرائیل، «پاسخ کوبنده» خواهد داد. همچنین عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران روز جمعه در یک نمایش نمادین حمایت از حزب الله از بیروت بازدید کرد.
علی واعظ از گروه بین المللی بحران گفت: «ایران همیشه می خواست به جهان نشان دهد که  از سلاح هسته ای دور شده است». اگر نیروهای نیابتی‌شان از تامین امنیتش دست بردارند و این کشور دیگر اشکال بازدارندگی منطقه‌ای را  نیز از دست بدهد، آن وقت تنها و به‌عنوان آخرین راه‌حل به دنبال یک سلاح هسته‌ای خواهند بود.» واعظ گفت که به نظر می رسد هر دوی این اتفاقات در حال رخ دادن هستند و  این روند خطر را بیشتر می کند اما هنوز اجتناب ناپذیر" نیست
ایران تنها کشور غیرهسته‌ای در جهان است که اورانیوم تا 60 درصد غنی‌سازی می‌کند و اعتقاد بر این است که ذخایر زیادی از این ماده شکافت پذیر برای تولید حداقل سه بمب در اختیار دارد.
کاخ سفید اعلام کرد جامعه اطلاعاتی ایالات متحده همچنان ارزیابی می کند که رهبر ایران تصمیمی برای این کار نگرفته است، اما افزود که اوضاع را از نزدیک زیر نظر دارد.
سخنگوی شورای امنیت ملی گفت: «رئیس‌جمهور به صراحت گفته است که ما متعهد هستیم که هرگز به ایران اجازه دستیابی به سلاح هسته‌ای را نخواهیم داد - و آماده‌ایم از همه عناصر قدرت ملی برای اطمینان از این نتیجه استفاده کنیم.»....

منبع و ادامه: پولیتیکو 

نظرات

  1. تغییر حکومت با حمله به ایران؛ ساده‌سازی یک مسئله پیچیده؟

    پاسخحذف
  2. شیوهٔ اقدام نظامی اسرائیل و تهدید‌های کلامی مقام‌های سیاسی و نظامی ایران که آن را «پاسخ غیر قابل باور» توصیف می‌کنند، سایهٔ جنگی ویران‌کننده را بر سر خاورمیانه سنگین کرده است.

    پاسخحذف

ارسال یک نظر

پست‌های پرطرفدار