سال 2023، سالی که واشنگتن نمی تواند از ایران غافل بماند!

 


نشنال اینترست: سازمان غیرانتفاعی حقوق بشر ایران، مستقر در اسلو این هفته طی بیانیه ای هشدار داد که جمهوری اسلامی در آستانه اعدام 100 نفر به دلیل  شرکت در اعتراض ها بر  علیه رژیم قرار دارد. در همین حال، فعالیت‌های غیرقانونی هسته‌ای ایران با سرعت ادامه دارد و تهران به یک بمب نزدیک‌تر می شود . علیرغم این تحولات، سیاست دولت بایدن در قبال ایران در حد یک بی توجهی استراتژیک است. چنین رویکرد مدارا کننده و تنها نظارتی جو بایدن با تهران بعد ها  هزینه‌ای بسیار بیشتر - که احتمالاً شامل رویارویی نظامی نیز می‌شود- را روی دست ایالات متحده خواهد گذاشت.

 امروزه واشنگتن بر اولویت های دیگری تمرکز دارد و برای همین سیاست ایالات متحده در قبال ایران در حال حاضر بر این امید استوار است که تهران رفتار بد خود را تشدید نکند،  اولویت هایی مانند تسلیح اوکراین، رقابت با چین، و طیفی از مسائل داخلی پیش روی این کشور قرار دارد. اما جبهه غرب پیش شرط‌های خود را در آستین دارد: اگر قیام ایران شکست بخورد، توافق هسته‌ای 2015 با تهران، که به عنوان برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) شناخته می‌شود، گزینه‌ای برای رشوه دادن به تهران برای خودداری موقت از دست یابی به سلاح‌های هسته‌ای باقی می‌ماند. به نظر می‌رسد غربی ها حتی نگران این امر نیستند که احیای دوباره برجام  تا سال 2030 حدود 1 تریلیون دلار درآمد در دسترس ایران قرار می دهد و به رژیم کمک کند قدرت خود را حفظ ، مردمش را سرکوب و به همسایگانش حمله کند.
علاوه بر این، بایدن اعتراف کرده که نمی تواند پیشرفت‌های فزاینده هسته‌ای ایران را به چالش بکشد. پیشرفت‌هایی که ایران را به ساخت اورانیوم با درجه تسلیحات نزدیک کرده است که خود می تواند امکان لازم را برای چندین سلاح اتمی در کمتر از یک ماه برای این کشور فراهم کند.

رئیس جمهور در مقابل دوربین اذعان کرد که برجام مرده است، اما دولت وی مرگ آن را اعلام نخواهد کرد. بایدن ممکن است بر این باور باشد که اعلام چنین چیزی باعث می‌شود رژیم به سمت سلاح هسته‌ای بشتابد. اما واکنش تهران در این باره چیست؟ حرکت به سمت آستانه هسته ای. 

واضح‌ترین نشانه چنین ادعای این است که سیاست واشنگتن در قبال ایران بر امید نهفته به احیای برجام استوار است: دولت خاضر در واشنگتن تلاشی نکرده فرانسه، بریتانیا یا آلمان را که طرف‌های باقی‌مانده‌ در برجام  هستند را متقاعد کند تا تحریم‌های سازمان ملل را دوباره برعلیه ایران اعمال کنند . حتی مهم نیست که تهران در سه سال و نیم گذشته محدودیت های توافق را زیر پا گذاشته و یا با ارائه پهپادها و موشک ها به روسیه، یکی از قطعنامه های باقی مانده سازمان ملل را به شدت نقض می کند.

دولت بایدن نتوانست یک اصل اساسی از سیاست خارجی و استراتژی کلان ایالات متحده را پیگیری کند. بر اساس این اصل کاهش قدرت آمریکا باعث ایجاد هرج و مرج  می شود.

به نظر می رسد کوتاهی واشنگتن برای کمک به مردم ایران ریشه در ترس از گرفتار شدن ایالات متحده در ماجراجویی های کثیف تغییر یک رژیم خارجی دارد. با این حال، اگر ایالات متحده حداقل تلاشی برای شکل دادن به این جریان در ایران را نکند، بهترین شانس خود را در سال‌های اخیر برای کمک به مردم ایران را از دست خواهد داد. کمک به ایرانیان برای بیرون راندن ستمگران حاکم- که اتفاقاً منشأ اصلی بی‌ثباتی خاورمیانه نیز هستند .....

منبع و ادامه : نشنال اینترست

نظرات

پست‌های پرطرفدار