چه چیزی مانع از احیای توافق هسته ای ایران می شود؟
میدل ایست آی: فقدان اجماع یا شخصیتی «شجاع» برای غلبه بر مخالفت های داخلی، دلایل اصلی و مهم ترین مانع تلاش های تهران برای احیای توافق هسته ای 2015 است.
ایران و گروه 1+5 متشکل از آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان در سال 2015 به توافقی دست یافتند که در ازای لغو تحریمها، محدودیتهایی بر برنامه هستهای تهران اعمال میکند. در سال ۲۰۱۸، علیرغم پایبندی تهران به توافق، دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا از این توافق خارج شد و تحریمهای سنگینی را بر علیه ایران اعمال کرد.
رئیس جمهور جو بایدن از زمان روی کار آمدن خود به دنبال بازگرداندن ایالات متحده به برجام بوده است. اما دو طرف علیرغم ماه ها مذاکره در وین تاکنون نتوانسته اند این توافق را احیا کنند.
یکی از دیپلمات های سابق ایرانی به این نشریه گفت که به نظر می رسد رویدادهای داخلی و جهانی، به ویژه همکاری ایران با روسیه در حمله به اوکراین، نیز برای تضعیف شانس بازگشت به توافق، موثر بوده است.وی توضیح داد: اما در حال حاضر، ایالات متحده همچنان مایل به امضای توافق است، هر چند ما زمان زیادی نداریم.
شخصا به اروپای خشمگین امیدی ندارم . ایالات متحده نیز ظاهراً منتظر نقطه عطفی در جنگ اوکراین است تا فشارها را بر ایران افزایش دهد و همه قطعنامه های خطرناک شورای امنیت سازمان ملل را بر علیه ایران بازگرداند.»
انتخاب ابراهیم رئیسی، یکی از مخالفان محافظهکار سابق توافق، به عنوان رئیسجمهور ایران در سال 2021، در ابتدا به نظر میرسید که امیدها به احیای برجام را به ویژه با برکناری ترامپ از بین می برد.با این حال، به نظر می رسد رئیسی پس از تصدی مسئولیت، تمایل خود را برای بازگشت به توافق اعلام کرده و مذاکرات آغاز شده است. اما تاکنون موفقیتی حاصل نشده است.
یک منبع موثق که قبلا در مذاکرات شرکت داشت، به این نشریه گفت که در طرف ایرانی، برجام قربانی مخالفتها، عدم اجماع، درگیریهای سیاسی و نداشتن شجاعت است.
این منبع که خواست نامش به دلایل امنیتی فاش نشود گفت: «در داخل شورای عالی امنیت ملی، هیچ توافقی در مورد پیش نویس فعلی توافق وجود ندارد.به عنوان مثال، سعید جلیلی، مذاکرهکننده سابق هستهای و نماینده فعلی رهبری در شورا، و محمد باقری، رئیس کل نیروهای مسلح ایران از مخالفان پیشنویس فعلی توافق هستند......
نظرات
ارسال یک نظر