آیا مردم ایران آیت‌الله‌ها را سرنگون می‌کنند؟!

 


نیویورک تایمز: اعتراض ها در ایران اکنون وارد سومین ماه خود شده است. این اعتراض ها نبردی تاریخی بین دو نیروی قدرتمند و آشتی ناپذیر است: در یک سو جمعیتی عمدتاً جوان و مدرن، مفتخر به تمدن 2500 ساله خود و ناامید از تغییر قرار دارند و در مقابل یک رژیم تئوکراتیک سالخورده و منزوی. رژیمی که تنها به حفظ قدرت می اندیشد و کارنامه ای 43 ساله لبریز از ظلم و خشونت دارد.

 علی خامنه‌ای، حاکمی که در برابر معترضان قرار دارد و به نظر می‌رسد اگر او چشم‌اندازی برای تغییر به مردمش ارائه نکند، اعتراض‌ها ادامه خواهد یافت، اما اگر انعطاف نیز نشان دهد این خطر وجود دارد که ضعیف به نظر برسد و معترضان را جسورتر کند.
این اعتراض ها با کشته شدن مهسا امینی زن 22 ساله کرد ایرانی در 16 سپتامبر و پس از بازداشت وی توسط پلیس به اتهام داشتن حجاب نامناسب آغاز شد. اگرچه مخالفان غیرمسلح، سازماندهی نشده و بدون رهبر هستند اما اعتراض ها علیرغم سرکوب خشونت آمیز رژیم ادامه دارد. تاکنون بیش از 18000 معترض دستگیر، بیش از 475 نفر کشته و 11 نفر به اعدام محکوم شده اند. روز پنجشنبه محسن شکاری جوان 23 ساله ای که در جریان اعتراضات بازداشت شده بود به دار مجازات آویخته شد.

به هر حال این اعتراض ها اگر هم  پایان یابد اما به نظر می رسد که رابطه بین دولت و جامعه ایران تغییر خواهد کرد. سرپیچی از قانون حجاب همچنان یک جرم کیفری است، اما زنان در سراسر ایران، به ویژه تهران، به طور فزاینده ای از پوشاندن موهای خود خودداری می کنند. ویدئوهایی از عمامه پرانی روحانیون شیعه در شبکه های اجتماعی نیز ترند شده است. 

مبانی فکری علی خامنه‌ای و مریدانش «مرگ بر آمریکا»، «مرگ بر اسرائیل» و تآٔکید بر حجاب است. فلسفه حکومت برای خامنه‌ای بر اساس فروپاشی سه حکومت اقتدارگرا شکل گرفته و تقویت شده است: سقوط سلطنت ایران در سال ۱۹۷۹، فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱ و بهار عربی در سال ۲۰۱۱. برداشت خامنه‌ای از هر یک از این رویدادها این بوده است که هرگز سازش نکند. او خواستار تشدید فشارها شده و توصیه کرده هرگز بر سر اصول مصالحه نکنید! خامنه‌ای هر زمان که در مسیر دوگانه‌ی اصلاحات و سرکوب مواجه شده، همیشه سرکوب را دوچندان کرده است.

الکسی دو توکویل سیاستمدار فرانسوی می‌گوید: «خطرناک‌ترین لحظه برای یک حکومت بد وقتی‌ست که به دنبال اصلاح راه خود باشد.» خامنه‌ای می‌داند که لغو رسمی حجاب اجباری دروازه‌ای به سوی آزادی خواهد بود و از سوی بسیاری از ایرانیان به عنوان یک اقدام آسیب‌پذیر تعبیر خواهد شد، نه لطف و بخشش! او می‌داند ایرانیان فقط به آزادی پوشش رضایت نخواهند داد، بلکه جرأت پیدا می‌کنند تا تمام آزادی‌هایی را که در حکومت دینی از آنها سلب شده بگیرند از جمله آزادی نوشیدن، خوردن، خواندن، عشق ورزیدن، تماشا کردن، گوش دادن و مهمتر از همه، گفتن چیزهایی که می‌خواهند.

نشانه‌هایی از شکاف درون نظام نیز وجود دارد. در حالی که برخی از مقامات پیشنهاد کرده‌اند «گشت ارشاد» جمع شود، برخی می‌گویند این فقط یک تغییر تاکتیک موقت برای آرام کردن اوضاع است.

توانایی سرکوبگری رژیم ایران- دست‌کم روی کاغذ- همچنان هولناک است. علی خامنه‌ای به عنوان فرمانده کل قوا فرماندهی ۱۹۰ هزار نفر اعضای مسلح سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ده‌ها هزار بسیجی را که وظیفه آنها القای ترس و وحشت عمومی است بر عهده دارد. ارتش جمهوری اسلامی ارگانی غیرایدئولوژیک با حدود ۳۵۰ هزار نیروست که بعید است در سرکوب شرکت کند، اما امید معترضان به پیوستن آنها به مخالفان تا کنون ثمر نداشته است......

منبع و ادامه : نیویورک تایمز

نظرات

پست‌های پرطرفدار