آیا چین می تواند سیاست متعادلی بین عربستان سعودی و ایران برای خود بیابد؟
دیپلمات: هفته گذشته، شی جین پینگ، رئیس جمهور چین برای یک سفر تاریخی چند روزه به عربستان سعودی سفر کرد تا در سه رویداد مهم منطقه ای شرکت کند: اجلاس سران عربستان و چین، نشست شورای همکاری چین و خلیج فارس و نشست سران چین و اعراب. همچنین شی جین پینگ و سلمان پادشاه عربستان سعودی در جریان این سفر از دوران جدیدی در روابط دوجانبه چین و عربستان استقبال کردند.
اهمیت سفر رئیس جمهور چین سیگنال های قدرتمندی مبنی بر ورود روابط چین و عربستان سعودی به دوره جدیدی از توسعه سریع به جهان ارسال کرد. اما در آن سوی خلیج فارس برای دیگر شریک چین یعنی ایران، این تقویت روابط می تواند به معنای ضرر و خسران مشخصی برای تهران در رقابت طولانی مدتش با عربستان باشد.
روابط چین با عربستان سعودی و ایران چیز پیچیده است. رهبری چین برای حفظ بی طرفی خود و حفاظت از منافع اقتصادی، سیاسی و امنیتی اش باید روابط خود را با هر دو به دقت مدیریت کند. چین هر چند سال یکبار، به یک حمله دیپلماتیک در خلیج فارس دست می زند و این گمانه زنی را از سوی ناظران برامی انگیزد که در مناقشه ایران و عربستان یک طرف را بر طرف دیگر ترجیح می دهد.
اگرچه چین روابط نزدیکی با هر دو کشور دارد، اما عربستان سعودی به عنوان یکی از شرکای استراتژیک پیشرو پکن در منطقه در سال های اخیر ظاهر شده است. سفر ماه دسامبر شی جین پینگ به ریاض بار دیگر این گمانه زنی را ایجاد کرد که اقدام پکن می تواند تعادل دیپلماتیک دقیقی را که مقامات چین با هر دو سوی خلیج فارس دارند، از میان ببرد. پکن خستگی ناپذیر به راهش ادامه داده تا از رقابت های جاری در خلیج فارس دور بماند. با این حال، این چالشوجود دارد که هر گونه مزیتی که برای یک طرف فراهم شود – به عنوان مثال، شایعه خرید 4 میلیارد دلاری عربستان سعودی از تجهیزات دفاعی چینی – می تواند توسط برای طرف دیگر به عنوان یک نقطه ضعف تلقی شود. چین برای اجتناب از تلقی امتیاز دادن به تهران یا ریاض، فعالانه سیاست برابری را در تعاملات دیپلماتیک و همکاری نظامی خود دنبال کرده است......
نظرات
ارسال یک نظر