آیا آمریکا و ایران می توانند توافق هسته ای را احیا کنند؟

 


  • مدرن دیپلماسی: برنامه هسته ای ایران همچنان یکی از حیاتی ترین موضوعات سیاست خارجی ایالات متحده باقی مانده است. پس از تهاجم روسیه ، اینک اوکراین احساس می‌کند که چقدر سلاح هسته‌ای برای امنیت کشورش ضرورری ست. این کشور تمام ذخایر هسته‌ای خود را تحت تفاهم نامه بوداپست تسلیم کرد. آنچه امروز شاهد آن هستیم شکست جامعه بین المللی در حمایت از اوکراین در برابر تجاوز روسیه آن هم بر اساس تفاهم نامه بوداپست است. اما تهاجم به اوکراین انگیزه ایران برای از سرگیری غنی سازی اورانیوم خود را برای مصون ماندن از این سرنوشت را فراهم کرده است .
  • فعالیت‌های گذشته ایران در برنامه هسته‌ای‌اش بر اساس توافقنامه برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) که در سال 2015 بین ایران، بریتانیا، آمریکا، فرانسه، آلمان، روسیه و چین امضا شد، محدود می شد .برجام محدودیت‌هایی را برای برنامه هسته‌ای ایران در برابر رفع تحریم های سخت ایالات متحده فراهم کرد . اما این توافق در سال 2018 زمانی که دونالد ترامپ از این معاهده عقب کشید و دوباره تحریم های اقتصادی را برعلیه ایران اعمال کرد، درهم شکست . در سال 2019، ایران در نتیجه اعمال مجدد تحریم‌ها شروع به سرکشی کرد و غنی‌سازی اورانیوم را در نیروگاه فردو در سطوح بالا تر از سر گرفت. 
  • دولت ایران به بازرسی های آژانس بین المللی انرژی اتمی چراغ سبز نشان داد.ارزیابی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تا اکتبر 2022 از طریق یک گزارش محرمانه بیان می کند که ایران غنی‌سازی در سطح بالاتر در نیروگاه زیرزمینی نطنز آغاز کرده است. سانتریفیوژهای IR-.6 نصب شده در نطنز 7 تا 8 برابر قوی تر از ماشین های IR هستند که طبق توافق هسته ای به ایران اجازه  استفاده از آنها داده شده بود.

    در آبان ماه امسال رئیس انرژی اتمی ایران گفته بود که غنی سازی اورانیوم 60 درصد در نیروگاه فردو آغاز شده است اما این میزان کمتر از میزان لازم برای تهیه تسلیحات هسته ای ست. قطعنامه آژانس بین المللی انرژی اتمی همکاری ایران را در مورد 3 سایت زیرزمینی غنی سازی اورانیوم اجباری اعلام کرد.

    محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: غنی‌سازی اورانیوم را در فردو از سر گرفتیم چرا که فشار سیاسی و تحریم‌ها رویکرد ایران را نسبت به برنامه هسته‌ای‌اش تغییر نمی‌دهد. پس از نقض توافق توسط ترامپ، امید می رفت که جو بایدن، جانشین او ، دوباره به این توافق بپیوندد، اما پس از کشته شدن محسن فخری زاده، دانشمند ارشد ایران در نوامبر 2021، ایران غنی سازی اورانیوم خود را از سر گرفت و در این باره اسرائیل را مقصر دانست....

منبع و ادامه: مدرن دیپلماسی

نظرات

پست‌های پرطرفدار