چین چگونه می تواند پوتین را از اوکراین نجات دهد؟

 


فارین افرز:  چین در سال گذشته، بهترین بهره را از جنگ روسیه در اوکراین داشت و به عنوان یکی از معدود ذینفعان این درگیری ظاهر شد. این کشور خود را به عنوان یک طرفدار و حامی صلح‌ معرفی کرد و در عین حال به اهرم قابل توجهی در برابر روسیه دست یافت. پکن بارزترین و مهم‌ترین حامی مسکو در جنگ است و مدت کوتاهی پیش از تهاجم فوریه 2022 با روسیه متعهد به مشارکت «بدون محدودیت» شده و به حفظ اقتصاد روسیه در زمان جنگ کمک کرده است. اتکای فزاینده مسکو به چین برای پکن سودآور و مفید است – و این وابستگی اقتصادی احتمالاً ادامه خواهد یافت و عمیق تر نیز خواهد شد. تعهد لفاظی چین به «چند قطبی سازی» در ژئوپلیتیک، بسیاری از کشورهای جنوب جهانی را تشویق کرده است که از جنگ دور بمانند و تمایلی به حمایت از آرمان دفاع از اوکراین نداشته باشند. عبارت کشورهای جنوب جهانی به طور سنتی برای اشاره به کشورهای توسعه نیافته یا از نظر اقتصادی محروم استفاده می شود. چین پس از سخن گفتن از آشتی ایران و عربستان سعودی، اکنون «طرح صلح» خود را برای اوکراین تبلیغ می‌کند، پیشنهادی کاملاً غیرواقعی که تنها فقط به منافع روسیه می‌پردازد. ( این طرح شامل هیچ الزامی برای خروج نیروهای روسی از اوکراین نیست.) سوای هر نقصی که این طرح داشته باشد، به شی جین پینگ، رهبر چین اجازه می دهد تا نقش خود را به عنوان یک میانجی دیپلماتیک بازسازی  و معرفی کند و چین را برای ایفای نقش در اوکراین قرار دهد.

و با وجود همه آن چیزهایی که چین به عنوان یک تماشاگر احتمالی به دست آورده ، ممکن است تمایلی به ماندن در حاشیه به طور نامحدود نداشته باشد. یک روسیه شکست خورده به نفع چین نیست. کرملین مهمترین شریک پکن در مخالفت با نظم بین المللی تحت رهبری ایالات متحده است. چین و روسیه علیرغم اختلافات فراوان، نیروهای خود را برای پیشبرد نظمی جایگزین با قوانین جنگ و صلح، مراکز مالی و نهادهای چندجانبه خود متحد کرده‌اند. رئیس جمهور چین در ماه آوریل و در پایان سفرش به مسکو اعلام کرد: «تغییری در راه است که در 100 سال گذشته اتفاق نیفتاده است». "و ما با هم این تغییر را هدایت می کنیم." تحقیر روسیه در اوکراین این روایت را تضعیف می کند و به ایالات متحده آزادی عمل بیشتری می دهد تا انرژی و منابع خود را بر روی رقابت با چین متمرکز کند.

برای جلوگیری از این نتیجه، چین می‌تواند تصمیم بگیرد که به روسیه حمایت‌های اقتصادی و اخلاقی بیشتری ارائه بدهد و برای شریک خود کمک‌های نظامی بزرگتری ارسال کند. می تواند این کار را برای طولانی کردن جنگ، جلوگیری از شکست روسیه، یا سرعت بخشیدن به نوعی، برای پیروزی روسیه انجام دهد. کمک های چین می تواند مخفیانه باشد – طراحی شده باشد، یعنی توسط اطلاعات ایالات متحده کشف نشود. در واقع، تحویل چین به روسیه کالاهایی مانند تفنگ های به اصطلاح شکاری، که هم مصارف نظامی و هم غیرنظامی دارند، ممکن است چنین نوعی از حمایت را شکل دهد. یا دخالت پکن ممکن است آشکار باشد. اعلام عمومی تحویل تسلیحات نشان دهنده یک اتحاد رسمی با روسیه خواهد بود و ورود چین به جنگ فصل جدیدی را در امور بین‌الملل باز می‌کند و درگیری در اوکراین را به یک درگیری واقعاً جهانی تبدیل می‌کند و روابط بسیار خصمانه‌تری را بین چین و غرب آغاز می‌کند.

ایالات متحده  که عادت دارد چین را از نزدیک زیر نظر بگیرد، ارائه کمک های مرگبار به روسیه را خط قرمز خود توصیف کرده است. واشنگتن تهدید کرده که اگر پکن از این خط عبور کند، با عواقب شدیدی (احتمالاً در قالب تحریم های اقتصادی قابل توجه) روبرو خواهد شد. مقامات ایالات متحده باید در هشدار دادن به همتایان چینی خود در برابر چنین اقدام خطرناکی قاطعانه و ثابت قدم باشند. اما آنها همچنین باید بدانند که چین به راحتی با کلمات یا تهدید به تحریم های بیشتر ایالات متحده تحت فشار قرار نخواهد گرفت و پا پس نخواهد کشید....
 

منبع و ادامه : فارین افرز

نظرات

پست‌های پرطرفدار