چگونه از جنگ جهانی سوم اجتناب کنیم؟!
اکونومیست: هنری کیسینجر برای ما نحوه اجتناب کردن از جنگ جهانی سوم را توضیح می دهد. او معتقد است آمریکا و چین باید زندگی مشترک را در کنار یکدیگر بیاموزند و برای چنین چیزی کمتر از ده سال وقت دارند.
در پکن به این نتیجه رسیده اند که آمریکا برای کنترل چین دست به هر کاری خواهد زد. اما در آن سو، در واشنگتن قاطعانه معتقدند که چین در حال طرح نقشه برای جانشینی به جای ایالات متحده به عنوان قدرت برتر جهانی است. برای تحلیلی روشنی از چنین تضاد فزاینده ای و گوش دادن به برنامه ای برای جلوگیری از ایجاد جنگ میان ابرقدرت ها - از طبقه سی و سوم یک ساختمان آرت دکو در مرکز شهر منهتن، جایی که دفتر هنری کیسینجر قرار دارد، دیدن کنید.
در 27 می، آقای کیسینجر 100 ساله می شود. هیچ آدم زنده و در قید حیاتی، مانند او تجربه بیشتری از روابط بین الملل ندارد. او نقش های متفاوتی داشت. در ابتدا به عنوان محقق دیپلماسی قرن 19، سپس به عنوان مشاور امنیت ملی آمریکا و وزیر امور خارجه، و در 46 سال گذشته به عنوان مشاور و فرستاده برای دیدار با پادشاهان، روسای جمهور و نخست وزیران نقش های گوناگونی برعهده داشته است.اما امروز آقای کیسینجر نگران است. او می گوید: «هر دو طرف خود را متقاعد کرده اند که طرف مقابل یک خطر استراتژیک است و ما اینک در مسیر رویارویی قدرت های بزرگ هستیم.»
در اواخر ماه آوریل، اکونومیست به مدت 8 ساعت با کیسینجر در مورد چگونگی جلوگیری از تبدیل درگیری بین چین و آمریکا به جنگ صحبت کرد. این روزها او آرام و خمیده راه می رود اما ذهنش همچنان تیز و فعال است.
او در دو کتاب بعدی خود را در مورد هوش مصنوعی، و ماهیت اتحادها بحث می کند اما همچنان به آینده و توجه به آینده، علاقه بیشتری دارد.کیسینجر از رقابت فزاینده بین چین و آمریکا برای برتری فنی و اقتصادی نگران است. ورود روسیه به مدار چین بیم آن را دارد که رقابت چین و آمریکا را تشدید کند.
در سرتاسر جهان، توازن قوا و فناوری به سرعت در حال توسعه و پیش روی ست، به طوری که دولت ها تمام اصولی را که بر اساس آن کار می کنند، پشت سر گذاشته اند. اگر چنین کاری نکنند، از زور استفاده خواهند کرد، "ما اینک در شرایط کلاسیک قبل از جنگ هستیم، جایی که هیچ یک از طرفین فضای چندانی برای مذاکره سیاسی ندارند و در آن هرگونه نوسانی می تواند منجر به عواقب فاجعه باری منجر شود."
کسینجر توسط بسیاری به عنوان محرک جنگ ویتنام مورد تحقیر قرار می گیرد، اما او معتقد است که هدف زندگی او همیشه اجتناب از درگیری بین ابرقدرت ها بوده است. پس از مشاهده قتل عام آلمان نازی و تحمل قتل 13 نفر از بستگانش در هولوکاست، او پذیرفت که تنها راه برای جلوگیری از درگیری مخرب، دیپلماسی سرسختانه است که به طور ایده آل با ارزش های مشترک تقویت و بنا شده باشد. او می گوید: این مشکلی است که باید حل شود. "و من معتقدم که زندگی ام را صرف آن کرده ام. به گفته وی، سرنوشت بشریت بستگی به این دارد که آمریکا و چین بتوانند با هم کنار بیایند. او معتقد است که پیشرفت سریع هوش مصنوعی، به ویژه، تنها پنج تا ده سال برای این دو کشور وقت باقی میگذارد تا راهی پیدا کنند.
کیسینجر توصیه هایی برای رهبران آینده دارد. "باید بدانی که در کجا هستی. رحم نکن." به این ترتیب، اولین نکته ای که از جنگ جلوگیری می کند، تحلیل نگرانی فزاینده نسبت به چین است. علیرغم شهرت آشتی جویانه با دولت پکن، او اعتراف می کند که بسیاری از متفکران چینی معتقدند که آمریکا یک قدرت رو به زوال است و "بنابراین، در نتیجه یک تحول تاریخی، آنان در نهایت جایگزین آمریکا خواهند شد."...
نظرات
ارسال یک نظر