چرا عربستان سعودی دوباره به ایران نزدیک شد و این نزدیکی برای همه ما چه معنایی دارد؟
فوربز: پیشبرد ناگهانی دوستی اخیر عربستان سعودی با ایران، همه را سردرگم کرده است. در مورد میانجی گری چین و کنار گذاشتن آمریکا در این معامله، بحث های زیادی در جریان است. برخی بایدن را مقصر دانستند و او را به طرز نامطلوبی با ترامپ مقایسه کردند و رفتاری که سعودیها نسبت به اسرائیل داشتند در آن زمان را مطرح می کنند. در دوران ریاستجمهوری او برخی ابتکار عربستان و ایران را کم اهمیت جلوه دادند، به ویژه کاخ سفید، با این استدلال که سعودی ها همچنان فاصله خود را با ایران حفظ خواهند کرد، این را نوعی صلح سرد قلمداد کرد. مشکل اینجاست که ریاض همچنین اقداماتی را برای پذیرش مجدد رژیم اسد که تحت حمایت ایران قرار دارد را در پیش گرفته است. در این باره نیز سایر کشورهای خلیج فارس نیز از عربستان پیروی می کنند. عادی سازی با ایران و پذیرش فعالانه نزدیکترین متحد ایران، بی طرفی منفعلانه عربستان به نظر نمی رسد. پس دقیقاً چه چیزی در جریان است و چرا سعودیها با پیش گرفتن چنین رفتاری در قبال ایران، خطوط قدرت منطقه را بهطور یکجانبه تغییر میدهند؟
این نوشتار به انتخابات پیشرو در 14 ماه مه در ترکیه و تأثیر آن بر محاسبات سعودی که به طور یقین عاملی مهم در تصمیم ریاض محسوب می شود، می پردازد. اما عامل محوری در این معادله باید اسرائیل باشد، به ویژه شرایط دولت جدید نتانیاهو. به هر حال، بزرگترین بازنده در مانور عربستان، اسرائیل بود. چرا سعودی ها با در آغوش کشیدن دولت یهود در وهله اول، به متحد تازه یافته خود، اسرائیل، خیانت می کنند؟ به زمان تصمیم عربستان سعودی برای برقرای روابط با ایران توجه کنید: اندکی پس از آن که بی بی نتانیاهو ائتلافی با احزاب تندرو اسرائیلی ایجاد کرد و الحاق کرانه باختری را اعلام کرد.
در طول ماه گذشته وضعیت اسرائیل و فلسطین بسیار بدتر شده است. سعودی ها هم چنین روندی را زیر نظر دارند. عربستان این اعلامیه را در قبال ایران در همان زمان (11 مارس) اعلام کرد که بدین ترتیب حرکت و وارفتن به سمت اسرائیل متوقف می شود و بیان کرد که عادی سازی کامل با دولت یهود منوط به رفتار با فلسطینی ها به علاوه برنامه یا تضمین امنیت هسته ای ایالات متحده و عربستان سعودی خواهد بود. مقاله ای در نیویورک تایمز در ماه مارس منتشر شد که موضوعات را مثلث بندی می کند. واقعیت این است که خانواده سلطنتی سعودی از زمانی که بریتانیا این سرزمین را در سال 1927 به آنان تحویل داد، همواره نگران مشروعیت، ثبات و تسلط خود بر پادشاهی بوده اند. مهمتر از همه، نقش شان به عنوان رهبران اسلام و تا حدودی اعراب بر فشارهای نامحسوس افزود. بنابراین، ، آنان یک معامله تاریخی با اسرائیل منعقد کردند که در زمان ترامپ شکل گرفت، اما فقط به این شرط که هر زمان که روابط فلسطین و اسرائیل به زوال نرود تا خود را در معرض انتقاد شدید قرار ندهند. همانطور که اخیرا در زمان نتانیاهو این اتفاق افتاد.......
نظرات
ارسال یک نظر