چرا توافق هسته ای ایران بهترین گزینه برای امنیت اسرائیل است؟
نشنال اینترست:زمانی که دونالد ترامپ، از توافق هسته ای ایران در سال 2018 خارج شد ، یکی از بدترین تصمیمات سیاسی در تاریخ اخیر را گرفت. اما او در این مورد تنها نبود و به تنهایی این تصمیم را نگرفت.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر سابق اسرائیل، مخالف سرسخت برجام بود و به شدت بر تصمیم گیری ترامپ تأثیر گذاشت. اکنون مقامات امنیتی سابق اسرائیل می گویند که خروج از این توافق بدترین تصمیم ممکن برای امنیت ایالات متحده و اسرائیل بوده است. جرمی بن آمی، رئیس جی استریت، با تام کولینا، مجری برنامه، درباره آنچه کارشناسان امنیتی ارشد اسرائیلی میگویند و اینکه چگونه در وهله اول وارد این آشفتگی شد، صحبت کرد.
توافق هسته ای ایران پیمانی ست بین ایالات متحده آمریکا، بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه، آلمان و ایران. این توافق با هدف محدود کردن برنامه هستهای ایران شکل گرفت و تا زمانی که دولت ترامپ به طور یکجانبه از این توافق در سال 2018 خارج شد، موفقیتآمیز بود. اکنون ایران و ایالات متحده در حال مذاکره برای ورود مجدد به توافق از طریق اشخاص ثالث در وین هستند. با این حال، از زمان خروج ترامپ در سال 2018، چیزهای زیادی تغییر کرده است. ایالات متحده تحریمهای 'فشار حداکثری' را علیه ایران اعمال کرده در آنسو نیز برنامه هستهای ایران پیشرفت قابل توجهی داشته است.
من فکر میکنم درک این موضوع بسیار مهم است که اگر بنیامین نتانیاهو ،جمهوریخواهان و مخالفان پرزیدنت اوباما، ترامپ را تحت فشار قرار نمیدادند تا این سیاست را اتخاذ و از برجام خارج شود، احتمالاً امروز در این آشفتگی نبودیم.
شکل گیری توافق هسته ای با ایران برای اولین در سال 2015، چه در داخل ایالات متحده و یا همینطور در سطح بین المللی آسان نبود. بن امی می گوید که «یکی از دلایلی که این توافق در آن زمان از بررسی کنگره جان سالم به در برد، دیدگاه های نهاد امنیتی اسرائیل بود.
در سال 2015، بسیاری از کارشناسان اسرائیلی از این توافق حمایت کردند و گفتند که این بهترین روش برای روابط اسرائیل با ایران است. اکنون بسیاری این زنگ خطر را به صدا در می آورند که آمریکا باید به توافق با ایران بازگردد. بن آمی میگوید: این جای تعجب نیست.اما قابل توجه است.
همانطور که موشه یعلون، وزیر دفاع سابق اسرائیل (2013-2016) گفت: «با نگاهی به سیاستهای دهه گذشته درباره ایران، اشتباه اصلی خروج از توافق بود... این بهانهای به آنها داد تا [غنیسازی] را ادامه دهند».
بن امی توضیح میدهد که نه تنها وزیر دفاع سابق، یا مقامات ارشد مانند یکی از مدیران سابق موساد، و یک رئیس سابق اطلاعات نظامی، تحلیل و نگاه یکسانی داشتند. تحلیل آنان این بود که این معامله خوبی است... آن را بهم نزنید و ایالات متحده را مجبور نکنید تا از آن خارج شود. این نشان می دهد که کسانی که درک درستی از این پیمان داشتند ارزش آن را نیز می دانستند. در عوض، پیامی که نتانیاهو و ترامپ فرستادند این بود که آنان منافع سیاسی کوتاهمدت و خطر درگیری را به جای انجام آنچه که کارشناسان هر دو کشور میگویند ترجیح میدهند.برای امنیت بینالمللی، ماندن در توافق، در اولویت است و بهترین گزینه است.....
جرمی بن عامی میگوید که "تنها وزیر دفاع سابق اسرائیل یا مقامهای ارشد اسرائیلی نظیر روسای سابق موساد و دستگاههای اطلاعات نظامی اسرائیل نیستند که یکچنین دیدگاهی دارند. کارشناسان مهمی نیز که در حوزه مسائل ایران و اسرائیل کار میکنند هم دیدگاهی مشابه دارند. آنها پیشتر نیز مدام میگفتند که برجام توافق خوبی است... سعی نکنید که آن را نقض یا نابود کنید. این مساله عملا بدین معناست که آنهایی که توافق برجام را به خوبی میفهمند و میشناسند، مزایا و ارزشهای خاصی را برای آن قائلند. در عوض، پیامی که ترامپ و نتانیاهو با اقدامات خود ارسال کردند این بود که آنها صرفا به دنبال منافع سیاسیِ کوتاه مدت هستند و حتی حاضرند که امنیت رژیمهای سیاسی خود را نیز بر خلاف توصیههای تحلیلگران و کارشناسان، به خطر بیندازند".
جرمی بن عامی به طور خاص اشاره میکند که "فکر میکنم حقایق را باید از زبانِ آن دسته از مسوولان اسرائیلی و آمریکایی شنید که از قدرت خارج میشوند. زیرا آنهایی که در قدرت هستند، عملا تابع سیاست هایِ نه لزوما منطقیِ رهبران خود هستند. برخی رهبران سیاسی وقتی میبینند که بر خلاف میل و تمایل خود، نمیتوانند دستورکارهایشان را در برابر دیگران به پیش ببرند، از راه حلهای نظامی برای مسائل سیاسی صحبت میکنند. این چیزی بیش از آنکه نشان دهنده سرخوردگی آنها باشد نیست".....
نظرات
ارسال یک نظر