نفوذ و اثر واقعی چین بر ایران چقدر است؟

 


فارین پالسی: حتی پیش از پرتاب صدها پهپاد و موشک از ایران در آخر هفته گذشته، مقامات ایالات متحده از چین - یکی از شرکای تجاری ایران - خواسته بودند تا از نفوذ خود برای متقاعد کردن تهران و محدود کردن اقدامات تحریک آمیز خود و گروه های نیابتی اش در سراسر خاورمیانه استفاده کند.

حمله تلافی جویانه روز شنبه، که اولین حمله مستقیم ایران به اسرائیل را رقم زد، تنها نظارت آمریکا بر اهرم بالقوه پکن در خاورمیانه را تشدید کرد. چین برای مدت طولانی بزرگترین شریک تجاری ایران بمی باشد و مقامات ارشد ایالات متحده، از جمله جو بایدن، رئیس جمهور، علناً به پکن فشار آورده اند تا به مهار تهران کمک کند، به ویژه در شرایطی که ماه ها حملات شورشیان حوثی مورد حمایت ایران در دریای سرخ، کشتیرانی جهانی را مختل کرد. 

جان آلترمن، مدیر برنامه خاورمیانه در مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی گفت: چین حدود یک سوم کل تجارت ایران را نمایندگی می‌کند و همچنین چین حافظ مهم منافع ایران در شورای امنیت است. به نظر من چین تنها کشوری است که اگر بخواهد، بیشترین توانایی را برای نفوذ در ایران دارد.

با ادامه تشدید تنش ها بین اسرائیل و ایران، قانونگذاران آمریکایی نیز فشارها را بیشتر می کنند. در جدیدترین اقدام، مجلس نمایندگان آمریکا روز دوشنبه با اکثریت قاطع قانون تحریم‌های انرژی ایران و چین را تصویب کرد، این قانون برای هدف قرار دادن شرکت‌های چینی که نفت خام ایران را خریداری می‌کنند و در نتیجه پول را وارد اقتصاد ایران می‌کنند، طراحی شده است. این لایحه سپس به سنا منتقل می شود.

جاش گاتهیمر، نماینده آمریکا روز دوشنبه گفت: «در حال حاضر، ایران از تجارت نفت خود با چین برای به دست آوردن درآمد خیره کننده 150 میلیون دلاری در روز استفاده می کند. چین با واردات میلیون‌ها بشکه نفت در روز، رژیم ایران را در سرپا نگه می‌دارد و بودجه‌های مهمی را برای برنامه های تهران از جمله توسعه موشکی و تسلیحات هسته‌ای را فراهم می‌کند.»

اگرچه ایالات متحده به طور فزاینده ای پیگیر چین برای تحت تأثیر قرار دادن ایران است، اما برخی کارشناسان هشدار می دهند که این موضوع به این سادگی ها هم نیست.

کمتر کشوری به اندازه پکن با تهران روابط اقتصادی قابل توجهی دارد. چین برای بیش از یک دهه بزرگترین شریک تجاری ایران است، یک رابطه طولانی مدت که عمدتا حول محور تجارت نفت برپا ست. بین سال‌های 2020 تا 2023، شرکت‌های چینی واردات نفت خود از ایران را بیش از سه برابر افزایش دادند و ......


منبع و ادامه: فارین پالسی

نظرات

ارسال یک نظر

پست‌های پرطرفدار